„Връстници обучават връстници” в Русенско

10:17, 08 ное 16 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сдружение „Център Динамика”, като партньор по проект „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на ромите и други уязвими групи на териоторията на общини от Област Русе”, продължава реализирането на дейности по приоритетна линия „Образование” по програма „Здраве и образование за всички” и през учебната 2016/2017 година.

Стартиралите тренинг-обучения по метода „Връстници обучават връстници” целят повишаване на здравната култура на учениците и ранното им сексуално възпитание.

Представените интерактивни методи имат за цел да мотивират и обучат ученици от 5, 6 и 7 клас да говорят свободно сред своите връстници по теми, свързани със здравно и сексуално образование – аспекти на човешкото здраве, вреда от алкохол, тютюнопушене и психоактивни вещества, анатомия и физиология на половата система, контрацепция и бременност, сексуално-преносими инфекции, ХИВ/СПИН и др.

В началото на месец ноември се състоя поредното обучение на ученици по метода „ВОВ” с любезното съдействие на Кметство с. Семерджиево, което беше домакин на 15 ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Семерджиево и от ОУ „Георги С. Раковски” с. Ново село.

Проведените дискусии по темите, разглеждането на реални ситуации и включването на децата в ролеви игри ги мотивираха за активно участие в обучителния процес.

Заедно с обучените учители те ще представят през новата учебна година по достъпен начин на своите връстници темите, свързани със сексуално и репродуктивно здраве. Всички обучени ученици получиха сертификат за участие и придобити знания и умения по метода „Връстници обучават връстници”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама