Успешна управленска година отчете кметът на Шумен Любомир Христов

13:11, 08 ное 16 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Като успешна, отчете годината от управлението си кметът на Шумен Любомир Христов. Това той направи днес на брифинг по повод 12 месеца от ръководството на общината. „Горд съм с направеното през този период”, подчерта градоначалникът и припомни, че са наследили от предходниците си над 25 млнл лева задължения, извънсъдебно споразумение с Общината за 4.8 млн. лева, по които местната власт в продължение на години трябва да изплаща по 1.2 млн. лева.

Предишната местна власт завещава на приемниците си и два незавършени проекта, но с изтекъл срок за изпълнение – пречиствателната станция за отпадъчни (ПСОВ) води и четирите възрожденски къщи, ремонтирани по „Оттука започва България” и нито един готов проект по Оперативна програма „Региони в растеж”, въпреки уверенията на предишния кметски екип, че по програмата е свършено много, били открити само празни папки.

„Имаше опасност за пречиствателната станция Общината да връща 49 млн. лева, а за възрожденския комплекс 3.5 млн. лева и още 180 хил. лева допълнителни разходи”, коментира Любомир Христов и припомни, че след разговори с премиера Бойко Борисов и екоминистъра Ивелина Василева са отпуснати нужните 14 млн. лева за довършването на биологичното стъпало на ПСОВ.

За година управление екипът на кмета Любомир Христов успява да финализира двата рискови проекта. Осигурява 8.5 млн. лева за строителството на новата многофункционална зала „Арена – Шумен”, като след седмица ще бъде обявена и фирмата, която ще извърши строителните дейности.

През последните 12 месеца в местната хазна са постъпили 1.3 млн. лева от просрочени задължения. Срещу длъжници са заведени 3 704 дела, а сумата, която Общината трябва да събере е около 4 млн. лева.

Направените икономии за ток, вода и горива в кметството са за деветте месеца на тази година са 560 хил. лева.

В процес на изготвяне е и проект на пречиствателна станция за питейна вода.

Сред успехите на местната власт кметът Любомир Христов посочи и съсздаването на новото общинско предприятие „Чистота”, което ще доведе до икономия на значителни средства. „Изчисленията на експертите показаха, че 5.7 млн. лева, които са давани за поддръжка на чистотата в общината и депото за отпадъци е прекалено голяма”, коментира градоначалникът. Той обаче не скри, че има проблеми с двете фирми, които са наети да чистят Шумен. „За всяко от двете предприятия сме заделили по 1.1 млн. лева. Плащаме само срещу свършена работа. Поради многото сигнали за непочистени места в града ще проведа среща с управителите на почистващите фирми и ако се наложи ще ги санкционирам за несвършена работа”, информира Любомир Христов. В тази връзка Христов сподели, че Общината е предприела мерки по прибиране на 400 стари автомобила в Шумен. „На част от собствениците на тези коли вече са изпратени писма. На негодните автомобили са поставени лепенки и те ще бъдат предавани за сраб. Фирмата натоварена с тази дейност е „Метарекс”. Премахването на возилата ще става за сметка на собствениците им или фирмата”, обясни кметът и добави, че е закупена нова сметопочистваща техника.

Градоначалникът се похвали, че вече има сключени договори с три чужди фирми, които ще изградят предприятия в Индустриалния парк в Шумен. Очаква се те да открият над 700 работни места.

До края на юли на площ от 32 дка в Шумен ще заработи американско предприятие за кухненско оборудване. В него ще работят 150 души.

Фирма „Алкомет” е закупила халета, където ще създаде предприятие за производство на медни проводници. Турска фирма вече строи предприятие за изолоция на трансформатори. Водят се разговори за привличането и на японска фирма, която да инвестира в Шумен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама