Потвърдиха ареста на варненец, осъден в Белгия за трафик на жени

13:43, 08 ное 16 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативният съд във Варна потвърди ареста на Симеон Аначков, задържан под стража на основание Европийска заповед за арест, издадена от прокуратурата в Брюксел. Компетентните власти на Белгия настояват за задържането и екстрадирането на българина заради влязла в сила 5-годишна присъда за трафик на хора с цел сексуална експлоатация - престъпление, извършено на територията на кралството. Присъдата е била произнесена в началото на април тази година, а преди 2 седмици ВОС определи първоначалното му задържане.

Днес защитата на Аначков представи документи, според които присъдата на съда в Брюксел не е влязла в сила, защото е била обжалвана. Аначков имал дори връчена призовка да се яви пред апелативната инстанция на 13 януари 2017 г.

Варненският апелативен съд определи възраженията на защитата като неоснователни. Въпреки представените писмени доказателства и твърдените обстоятелства втората съдебна инстанция намира, че в настоящото производство, което е формално по своята същност, съдът преценява единствено и само дали са налице изискванията на чл.36 и чл.37 от ЗЕЕЗА. В този смисъл в ЕЗА са налични всички посочени от закона реквизити и не е нужно изискването и събирането на нови доказателства.

В настоящия етап, броени дни преди ВОС да разгледа по същество въпроса с екстрадирането на Аначков, по официален ред съдът е получил доказателства единствено за 5-годишна влязла в сила присъда на съда в Брюксел.

Задържането под стража има за цел да осигури присъствието на Симеон Аначков на екстрадиционното производство пред ВОС, насрочено за 14 ноември тази година. Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама