МОСВ ще отпусне 3,5 млн. лева на общините за управление на минералните извори

14:09, 08 ное 16 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Плевен днес започна националната информационна кампания за разясняване на нова пилотна програма за подпомагане на общините за ефективно и ефикасно използване на ресурсите от минерална вода.

На срещата в "Басейнова дирекция" в Плевен присъства заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова. 

България е втора в Европа по ресурси на минерална вода, но към настоящия момент се използва ефективно едва 20 процента от този ресурс, заяви Николова. Тя уточни, че  най-голям процент отива за балнеология и спа-, за бутилиране. Минералната вода у нас намира приложение и за приготвяне на храни, както и за оползотворяване на геотермалната енергия, .

 МОСВ води изключително ефективна политика, насочена към децентрализиране на управлението на ресурсите на минерална вода, добави заместник-министърът.

Тя уточни, че минералните извори  се предоставят на общините за безвъзмездно използване за период от 25 години, а таксите за водоползване са изключително атрактивни . Новата програма предвижда да бъдат отпуснати 3,5 млн. лв., които ще бъдат разпределени на общините, на чиято територия има минерални извори.

Николова добави, че  основният проблем, който срещат общините, е липса на достатъчно финансов ресурс за рехабилитация и изграждане на нова инфраструктура, която да довежда водите до потребителите.

Общините трябва да подготвят технически инвестиционен проект и технически бизнес план, който да доказва, че има смисъл техният проект, а държавата ще осигури 50 процента от средствата. Останалите 50 процента ще бъдат осигурени от общините или чрез публично-частно партньорство 

Информационните срещи ще продължат в 4-те басейнови райони за управление на водите - след Плевен следват Пловдив, Сандански и Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама