Проверка на „Яневагейт“ няма да има, реши Съдийската колегия на ВСС

14:45, 08 ное 16 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдийската колегия на ВСС взе решение, че няма да проверява новата информация от записите между бившия шеф на СГС Владимира Янева, нейния заместник Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки. Припомняме, че след интервюто на Мондешки, че записите са нагласени с цел изнудване от тримата участници, прокуратурата се самосезира и възобнови разследването по скандала.

Вносител на точката беше шефът на ВКС Лозан Панов, но след като изложи мотивите, мнозинството в колегията демонстративно излезе от залата, за да не бъде осъществен дебат и гласуване. Първи излязоха скандалният представляващ ВСС Димитър Узунов и Милка Итова, които освен това се споменават в изтеклите записи. След тях си тръгнаха Галя Георгиева, Светла Петкова и Мария Кузманова. Поради това Панов прекъсна заседанието за почивка, докато се събере кворум.

Все пак кадровиците благоволиха да се върнат и последва дебат. Рутинно за ВСС той беше белязан от горещи спорове, взаимни упреци и нападки за професионалните качества на част от членовете на колегията. Поставен беше дори въпросът дали има законово основание да се прави проверка на информацията от записите и дали е редно колегията да се сезира по публикации в медиите – нещо, което не веднъж се е случвало.

Лозан Панов се опита да обясни, че бездействието по „Яневагейт“ изпраща лош сигнал към магистратите. Също и че членовете на ВСС, замесени в скандалните разкрития, трябва да изчистят имената си и съмненията върху тях. Това обаче не беше достатъчно. С 7 гласа „против“ и 6 „за“, съдийската колегия отказа да започне проверка, а също и да провери отделно Владимира Янева за тежки нарушения на кодекса за етично поведение на магистратите.

След гласуването последва ново демонстративно излизане, като този път пръв беше шефът на ВАС Георги Колев – „Довиждане колеги, загубихте ми достатъчно време, за вас работата явно не е важна". Последваха го същите, които излязоха и първия път. След минутка обаче всички до един се върнаха в залата и продължиха да работят по дневния ред.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама