Варна почете годишнината от първата морска победа на България

15:03, 08 ное 16 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С военен ритуал днес варненци отбелязаха 104-тата годишнина от успешната торпедна атака на миноносеца „Дръзки“ срещу турския крайцер „Хамидие“ по време на Балканската война. Венци пред кораба-музей поднесоха командването на Военноморските сили, кметът Иван Портних, представители на областната администрация, свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия. Цветя бяха положени и пред паметника на кап. І ранг Димитър Добрев – командир на отряда торпедоносци, извършили атаката. Ден по-рано представители на военния ни флот се поклониха и пред паметника на командира на „Дръзки“ кап. І ранг Георги Купов на Централните софийски гробища.

На днешната дата през 1912 г. в главния щаб на флота във Варна се получава доклад, че два товарни кораба отплават от Констанца за турската столица. Бреговата охрана потвърждава движението на турски военни кораби край нос Калиакра и веднага е издадена заповед торпедоносците да излязат и заловят или потопят вражеските кораби. Отрядът е с флагман „Летящи“ и включва още три кораба - „Смели“, „Строги“ и „Дръзки“.

Атаката започва минути след полунощ с неуспешни изстрели на първите три плавателни съда, на които турците отвръщат с интензивен огън. „Смели“ е уцелен от снаряд и получава повреда на рулевото устройство.

Последният кораб, който изстрелва торпедото си, е „Дръзки“. Той улучва крайцера „Хамидие“ в носа от дръзкото разстояние 50 – 60 метра, с което обръща резултата от битката. От турска страна са убити 8 души, ранени са 30. От българска е ранен само един офицер – на кораба „Смели“.

„Не е случаен фактът, че днес първата многоцелева фрегата в състава на ВМС , която купихме от Кралство Белгия, носи същото име – „Дръзки“. Тя участва в множество операции под егидата на НАТО, на ООН, и е доказателство за приемствеността в българските военноморски сили. Те са били, са и ще бъдат защитници на Република България“, заяви комодор Никола Каранов, зам.-командир на ВМС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама