Започва реконструкцията на водопроводи в ж.к.“Орел“ в Разград

15:58, 08 ное 16 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и кметът на община Разград д-р Валентин Василев дадоха старт на проект за подмяната на 6,3 километра водопроводи в Разград. С официална първа копка днес се постави началото на първия етап от реализация на обект „Реконструкция на водопроводи в ж.к. „Орел“ - Разград“ на стойност 500 хил.лв.

Сред гостите на събитието бяха народният представител Михаил Тодоров, областният управител Манол Кившанов и неговите заместници, заместник-кметовете на община Разград, председателят на Общински съвет Разград, проектанти, строители, жители на квартала. Символичната първата копка бе предшествана от водосвет за здраве и успех на начинанието, отслужен от архиерейския наместник отец Георги.

Кметът д-р Василев посочи, че днес се дава началото на поредица от проекти, с реализацията на които след две-три години най-големият жилищен квартал в града ще бъде неузнаваем. Той подчерта, че реконструкцията на водопроводите в жилищния квартал се осъществява преди старта на мегапроекта за ремонт и облагородяване на градската среда и квартала, който предстои да се изпълнява със средства по програма „Региони в растеж“. Навременните ремонти на ВиК мрежата ще предотвратят нуждата ремонтирани улици и тротоари да се разкопават заради водни аварии, посочи д-р Василев. Кметът отбеляза още, че с реализацията на проекта ще се минимизират авариите и загубата на питейна вода, а жителите на ж.к. „Орел“ ще имат качествена вода с необходимото налягане. Д-р Василев пожела на изпълнителите безаварийна работа, а на жителите на квартала да имат търпение.

Това е един от най-дълго чаканите проекти от жителите на Разград, който ни отне повече от година и половина усилия, за да се направи старта му, каза заместник-министър Николай Нанков. Нанков отбеляза, че в област Разград единствените източници и възможности за финансиране на подобни проекти са от държавния бюджет.

Зам.-министърът поздрави ръководството на общината за добрата работа по Националната програма за саниране на жилищни сгради. Одобрените за саниране жилищни сгради са 12, като по две се работи, като в най-близко бъдеще ще започне санирането и на останалите десет. Зам.-министър Нанков също призова жителите на квартала да бъдат търпеливи, а на работниците пожела на добър час и да свършат работата в срок и качествено.

Проектът „Реконструкция на водопроводи в ж.к. „Орел“ е разделен на три етапа, като планираната инвестиция по линия на Министерството на регионалното развитие и благоустройството възлиза на 2,6 млн.лв. Строително-ремонтните дейности ще продължат тази и следващата година. Освен подмяната на уличната водопроводна мрежа, ще се изпълнят и 120 сградни отклонения, с което на практика цялата довеждаща система до домовете на хората ще е нова. Изпълнител на строително-монтажните работи ще бъде ДЗЗД „Водопроводи север 2016“. Строителният надзор ще извърши от „Интерконтрол-2000“ ЕООД .

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама