Откриха паметна плоча на големия маринист Георги Велчев

19:28, 08 ное 16 / Култура 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паметна плоча по повод 125 г. от рождението на мариниста Георги Велчев бе открита днес от кмета на Варна Иван Портних и Пламена Димитрова – Рачева, директор на Градската художествена галерия „Борис Велчев“.  Барелефът, дело на скулптора проф. Пламен Братанов,  е поставен на фасадата на къщата-музей на Георги Велчев  - на ул. „Радко Димитриев“ №8.  Плочата е част от инициативата на Община Варна за възраждане на паметта за именитите варненци.

По повод годишнината на 11 ноември  в Градската художествена галерия ще бъде открита голяма ретроспективна изложба с непоказвани досега творби на художника.

Георги Велчев (1981 - 1955) е новатор в българското изкуство от  20-те години на ХХ век и един от най-големите майстори на морския пейзаж в класическата ни живопис. Музеят съществува от 1961 г., когато родната му къща е дарена на Варна от брат му Владимир Велчев и сестра му Павлина Велчева. Той разполага с пет изложбени салона с обща площ 100 кв.м и фонд от 239 творби. През 2008 г. музеят става филиал на Художествената галерия „Борис Георгиев“.  В момента се подготвя проект за развитие на ателиетата в двора на къщата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама