Фирми на бивши хора на ВИС-2 и СИК в Бургас не искат да плащат наем през зимата

07:32, 10 ное 16 25 4200 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четири фирми, които имат заведения в Морската градина, искат да бъдат освободени от задължението да плащат наеми през зимата. "ОСТ", "ВЕРГИЕВ ХОЛИДЕЙ", "БГ ТИЙМ 15" и "ФЪН ГРУП" са изпратили писмо до Общинския съвет в Бургас с настояване да се изменят договорите им за наем, сключени с общинското търговско дружество "Благоустройствени строежи".

Интересни фигури стоят зад четирите фирми. Управител на "ОСТ" е Надежда Чамурджиева, а нейни съдружници са Венцеслав Чамурджиев и неговата дъщеря Стефани. Тяхна е популярната кръчма „Воденицата“.

Венци Чамурджиев е едно от най-известните имена от 90-те години, свързвани със силовите групировки. В отделни периоди бизнесът му е тясно преплетен ту с ВИС-2, ту с „Аполо-Болкан”. През декември 1996 г. е избран за зам.-председател на СДС-Бургас. Тогава лидер на сините е Йордан Цонев (впоследствие станал депутат от ДПС). Веднага след избора Чамурджиев и Цонев предприемат тотална чистка в бургаската СДС организация и я овладяват напълно.

Също толкова интересна е фигурата на управителя и собственик на втората фирма - "ВЕРГИЕВ ХОЛИДЕЙ", която стопанисва ресторант „Бургаски вечери“. Това е настоящият университетски преподавател Димитър Вергиев – бивш шеф на групировката СИК в Бургас. След дълги години в забвение напоследък около името му отново се разшумя покрай делото срещу журналиста Божидар Божков, когото Вергиев съди заради пост във фейсбук, напомнящ за престъпното му минало. Районният съд в Бургас оправда Божков, но Вергиев обжалва решението и сагата очевидно ще има продължение.

"БГ ТИЙМ 15" е фирма на столичния предприемач Николай Гешев. Негова е култовата попфолк дискотека „Плаза“ в Бургас. През лятото на тази година бизнесменът отново спечели търга за наем на нощното заведение, като предложи оферта за месечен налог от 7880 лв.

Управител на "ФЪН ГРУП" е Иван Георгиев. Дружеството стопанисва „Кафе клуб на спортиста“ – самостоятелен обект, представляващ обособена част от двуетажна масивна сграда в Парк „Езеро“.

Като мотив за искането си за отмяна на наема четирите фирми посочват намаляването на клиентите през зимата, което води до затваряне на обектите им през есенно-зимния период. Макар и без да работят, се извършват разходи по охрана и поддръжката на заведенията. В същото време не могат да реализират приходи от търговската дейност, за която са ги наели.

От дружествата са провели разговори с управителя на наемодателя „Благоустройствени строежи“, който ги е насочил да повдигнат въпроса пред принципала на дружеството – Община Бургас и Общинския съвет, като упражняващ правото на собственост на общината.

Фирмите посочват, че при запазване на сегашната ситуация да заплащат същия наем и през месеците, през които не работят, ще обмислят прекратяването на наемните договори. Последното би лишило наемодателя им от сигурен доход.

За да не се стига дотам, дружествата предлагат Общинският съвет да разреши на управителя на „Благоустройствени строежи“ да предоговори наемната цена с тях, като ги освободи напълно или частично от заплащането на налога от ноември до април.

Писмото на четирите дружества предстои да се разгледа от постоянните комисии по бюджет и финанси, правни въпроси и общинска собственост и инвестиционна политика в местния парламент на Бургас.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама