Представители на русенската алма матер на работно посещение в Словашкия аграрен университет

10:24, 10 ное 16 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Общото събрание на Русенския университет – чл.-кор. проф. Христо Белоев и заместник-ректорът по учебната дейност проф. Пламен Кангалов бяха на работно посещение в Словашкия аграрен университет в Нитра, Словакия. Те участваха в заседание на научния съвет на Техническия факултет за избор на професор.

Това съобщиха от русенската алма матер днес.

Чл.-кор. проф. Христо Белоев е един от рецензентите на научния труд на преподавателя в Университета в Нитра доц. д-р Павел Финдура. Другите двама рецензенти са проф. Ян Маречек, от Чешкия аграрен университет, Бърно, Чехия и проф. Владимир Крочко от университета в Нитра. В научното жури са включени още проф. Пламен Кангалов от Русенския университет, проф. Ян Туран от университета в Нови Сад, Сърбия, проф. Владимир Юра, от Чешкия аграрен университет, Прага, Чехия. Журито е председателствано от декана на Техническия факултет на университета в Нитра, проф. Зденко Ткач.

Техническият факултет на университета в Нитра има дългогодишни контакти с Русенския университет и Аграрно-индустриалния факултет, а чл.-кор. проф. Христо Белоев е DOCTOR HONORIS CAUSA от 2009 г. на Словашкия аграрен университет.

„Това е мое над 30-то посещение в Словашкия аграрен университет в Нитра, който мога да нарека свой. Първото ми посещение е в 1981 г. като студент. След това в няколко последователни години (1982 – 1985) посещавах университета за сключване на договори за провеждане на студентски стажове и бригади на разменни начала. След кратко прекъсване на контактите между нашите университети след 1989 г., те бяха възстановени през 1996 г. и оттогава до настоящия момент ние развихме много съвместни дейности - работа по общи проекти; съвместни учебници, книги, монографии и публикации; участие в научни конференции и научни семинари; издаване на съвместно научно списание; обмен на студенти, докторанти и преподаватели“, коментира чл.-кор. проф. Христо Белоев.

На поредица от срещи с ректорското ръководство на Словашкия аграрен университет, деканския екип на Техническия факултет и ръководители на катедри от Техническия факултет на Словашкия аграрен университет са обсъждани бъдещи общи инициативи. По време на разговори с дългогодишни партньори от академичните среди в Чехия, Полша, Украйна, Сърбия, които също са били на посещение в университета в Нитра е договорено участието в съвместен проект по програма Хоризонт 2020, както и създаването на смесени научни колективи за решаване на конкретни научни задачи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама