МБАЛ "Св.Мина" в Пловдив-спасение или унищожение?

13:06, 10 ное 16 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 30 души от общинската болница "Св.Мина" протестираха срещу решението на кмета Иван Тотев да бъде сменен директора на здравното заведение д-р Галина Карауланова. Те са и против идеята на администрацията да бъде слята с МБАЛ "Св.Пантелеймон". Лекарите присъстваха на днешната сесия, на която се очакваше да бъде разгледана смяната, но точката беше отложена.

"Изтърпяхме съкращение на 33 щата, получавахме само част от заплатите, за да подкрепим д-р Карауланова в усилията си да спаси болницата. Три месеца зам.-кметът с ресор здравеопазване ни обещаваше, че ще помогне на болницата да си стъпи на крака, но останаха само обещания. Никой не ни представи и резултата от одита", уточни д-р Дора Димитрова, председател на КТ "Подкрепа" в болницата

Притесненията на персонала от сливането, е че в двете болници има дублиращи дейности, което може да остави много хора на улицата. "Миналият месец болницата има 319 хиляди лева приход от Здравната каса, което значи много обслужени пациенти и че можем да работим и да се издържаме", казаха още докторите.

"Преди години бившата Трета градска болница я сляха с нас, ние им поехме негативите и виждате докъде стигнахме", добави д-р Цветан Деведжиев. Според него прозира стремеж за унищожаване на здравното заведение и продажба на частни лица. "Всички което се говори за сливане и преливане е една демогогия за заблуждаване на общественото мнение", категоричен е той. "Упорито не желаят да дадат отговор къде са близо  3 милиона и 600  хиляди лева от 2012 година до 2015 година. Никой не иска каже къде са тези пари и кой ги е взел", допълни д-р Деведжиев. 

Съветниците отпуснаха 3 минути на д-р Карауланова да се изкаже от трибуната. " Няма стратегия на общината за здравеопазването. Дали ще съм аз или някой друг няма значение. Тази болница може да генерира приходи, но старите задължения трябва да се покрият. Имам информация, че приходите на болница "Св.Пантелеймон" са около 500 хиляди лева. Веднага парите ще бъдат дръпнати от кредитори и частните съдебни изпълнители. Имаме 44 дела, над 60 кредитори, дълговете са близо 2 милиона и 600 хиляди лева", каза д-р Карауланова.

Наследник на д-р Карауланова ще бъде д-р Генади Странджев. Той е настоящ директор на себе си, защото Белодробна болница , която управлява реално я няма. На 14 октомври съветниците не приеха формално решение на вливане на болницата в "Св. Пантелеймон" и продължава да получава 1 500 лв. заплата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама