Полицията задържа за пореден път психично болен, нападал минувачи в София

13:06, 10 ное 16 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичната полиция задържа психично нестабилен мъж, който нападал минувачи в града, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Около 09:00 часа вчера е постъпил сигнал в Шесто РУ за мъж, който обикаля по ул. „Владайска“ и застрашава преминаващите граждани. Той е нападнал двама мъже с удари, закани и заплахи.

Полицейски екипи са били изпртени веднага на мястото. Проведени са заградителни и оперативно-издирвателни десйтвия, при които нападателят е открит и задържан в района на Банкя. Той е отведен в ареста на Шесто РУ с полицейска мярка до 24 часа.

Случаят е докладван пред Софийската градска прокуратура. От полицията са поискали от държавното обвинение на психично нестабилния мъж да бъдат наложени принудителни медицински мерки по Закона за здравето.

Става дума за освидетелствания с параноидна шизофрения Владимир Пенев. На 21 октомври той е арестуван, след като наръгва с нож Благой Ангелов от София. Инцидентът станал отново на ул. „Владайска“, в чийто район живеят и двамата. Потърпевшият е приет в болница с три прободни рани в гърдите и една в ръката.

След този инцидент Софийският градски съд (СГС) уважава искането на прокуратурата за постоянно задържане на Пенев, докато не му бъде направена поредна съдебно-психиатрична експертиза. След седмица обаче Софийският апелативен съд назначава свое изследване преди да се произнесе окончателно по ареста му.

Магистратите преценяват, че мъжът не осъзнава последствията от действията си и не може да бъде задържан и обвинен. Затова той е пуснат на свобода.

Първото нападение на Владимир Пенев е на 4 ноември 2015 г. Той напада без причина на същата ул. „Владайска Благой Ангелов, Спасен Григоров и Благовест Бенишев. Тогава психично болният мъж успява да нанесе на Григоров лека телесна повреда, а на Бенишев да му счупи ръката. Тримата потърпевши се познават с нападателя, но от години не поддържат контакт с него.

Подадени са жалби и прокуратурата образува преписка, но тя е прекратена, защото е шизофреник, а наблюдаващият прокурор не се възползва от възможността да поиска от съда въдворяването му в лечебно заведение. След това Пенев заминава на лечение в Белгия, но в началото на октомври тази година се завръща и продължва с неосъзнатите си нападателни действия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама