Община Разград с поредна санкция за 153 111 лева

13:25, 10 ное 16 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поради неплащане на глоба от и липсата на възражения срещу съставен акт от 2014 година, без малко да бъдат запорирани сметките на община Разград. Това съобщи днес на пресконференция кметът д-р Валентин Василев.

Той отбеляза, че за тази глоба не е имало никаква информация, оставена е без възражения срещу констатациите от предишното управление на администрацията и е станало ясно за опасността едва сега, когато НАП са реагирали.

Д-р Василев обясни, че на 29 декември 2008 г. между Министерството на околната среда и водите и община Разград, е подписан договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд на Европейската общност за проект „Подготовка на проект за управление на отпадъците на територията на регион Разград“.

Във връзка с извършен одит от Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“, одитиращият орган е констатирал нарушения, изразяващи се в неясна методика за оценка в открита процедура, които не са санкционирани от управляващия орган. През месец август 2013г. общината е уведомена за регистрираните нарушения, както и за налагане на финансова корекция в размер на 150 900 лв.

Община Разград не е направила никакви възражения срещу констатациите, в резултат на което и поради неплащане на посочените суми, на 16 юни 2014г. е съставен акт за частно държавно вземане срещу община Разград за 153 111.10 лв, отбеляза д-р Василев.

Той посочи, че на база на съставения акт, на 13 октомври тази година ръководството на общината е уведомено, че е образувано изпълнително дело срещу общината на основание заповед за незабавно изпълнение на Районен съд-Разград, независимо от това дали ще се правят възражения срещу съдебните актове.

От страна на общината са предприети необходимите действия за съдебно оспорване, в резултат на което е постановено спиране изпълнението на незабавното изпълнение за плащане на дължимите суми.

Д-р Василев коментира, че е изключително неприятно през месец-два да бъдат осведомяване за актове и корекции по проекти. „Тези средства се плащат от бюджета, те реално могат да се използват за ремонти и други полезни за населението дейности“, коментира той. Кметът изрази надежда, че до края на годината няма да излязат други актове.

Зам.-кметът Галина Георгиева добави, че вероятно скоро общината ще получи и още една подобна санкция. Тя посочи, че в писмото за настоящата глоба от Министерството на финансите бил цитиран още един проект - по ОП“Административен капацитет“. Проектът е също от 2008 г., а поризводството е от 2013 година. Георгиева допълни, че главницата по тази санкция е 92 012 лв., но все още няма съставен акт и не е образувано изпълнително производство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама