До 10 дни приключва ремонтът на централния вход на столичния зоопарк

13:43, 10 ное 16 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До 10 дни се очаква да приключи ремонтът на централния вход на Зоологическата градина в София, който струва 278 хил. лева. Това заяви кметът на район „Лозенец“ Любомир Дреков, който заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова, зам.-кмета Мария Бояджийска и директора на зоопарка д-р Мнаол Нейков провери ремонтните дейности.

Около 300 хил. жители и гости на столицата са посетили зоопарка през тази година до края на месец октомври. През 2015 г. пък посетителите са били 266 хил., отбеляза Фандъкова. Тя припомни, че в зоопарка има около 2000 животни от 300 вида и посочи, че е важно да има по-добри условия за посетителите, но най-важното е да има по-добри условия за животните.

„Затова тази година започнахме с поетапната реконструкция и разширения на клетките на различни животни и в момента усилено се работи и се използва всяко хубаво време за разширение на клетките на тигъра, пумата, ягуара и леопарда“, каза още Фандъкова.

По нейните думи новите площи за обитаване ще бъдат от 3 до 5 пъти по големи от съществуващите. Изграждат се нови метални заграждения, водни площи, стъклени прегради и електропастири, нова поливна система, извършена е реконструкция на водопроводната, канализационна и електрическа инсталация. Ще се изградят нови места за наблюдение на животните и нови местообитания, съобразени с особенностите им. Алеите също ще бъдат обновени.

Изцяло ще се изгради ново алейно осветление и ще се обогати озеленяването на терена. Тя подчерта, че проектът е изцяло съобразен с изискванията на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Той е на стойност 1,3 млн. лева. Предвижда се да приключи до кря на годината.

От общината вече са възложили разработване на проект и за цялостна реконструция на Столичния зоопарк.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама