БАБХ разпореди лов на диви свине в Бургаско заради Африканска чума

14:06, 10 ное 16 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Засилен контрол върху гъстотата на популацията диви свине в страната въвежда Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Целта е недопускане на появата на болестта Африканска чума по свинете у нас.

Сред общините, на които се обръща особено внимание, са и тези в област Бургас, където има стада източнобалкански свине. БАБХ разпорежда максимално редуциране на популацията диви свине. Ловът трябва да се извърша съгласно Утвърдения план за ползване и определените допустими запаси, без да бъде застрашен биологичният вид.

Ловците трябва незабавно да информират официален ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, промяна на здравния статус, поведението и/или изменение от нормалния вид на вътрешните органи при първичната обработка на отстреляните диви свине. Трябва да се предоставят проби от дивите животни (кръвна проба от всички отстреляни, намерени болни и умрели диви прасета и органна проба - далак, бъбрек, лимфни възли, сливици от всички отстреляни, намерени болни и умрели диви свине или дълга тръбна кост в случаи на загнили трупове), които да бъдат изследвани за чума по свинете. След първичната обработка на отстреляните диви свине, трябва да се извършва обезвреждане чрез загробване или изгаряне на кожата, карантията и други странични и отпадни продукти.

Болестта Африканска чума на е опасна за хората, но нанася големи икономически загуби. На Областните дирекции по безопасност на храните в 6 града, сред които и Бургас, е разпоредено съвместно с „Гранична полиция“ да осъществяват засилен контрол на пристанищата и граничните пунктове на личния багаж на пътниците, идващи от страни, в които е установена болестта (Естония, Латвия, Литва, Полша, Молдова, Украйна, Беларус, Русия). Ще се проверява за наличие на суровини и храни от животински произход, непретърпели термична обработка, които крият риск да пренесат вируса на АЧС. Такива продукти ще бъдат конфискувани и унищожавани.

Засилва се и контролът на движението на домашни свине. Извършва се засилен клиничен надзор за ранно откриване на Африканската чума в свиневъдните обекти в Бургаска област.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама