Варна почете паметта на Владислав Варненчик и Янош Хуняди

14:18, 10 ное 16 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със заупокойна молитва и военен ритуал във Варна бе почетена 572-рата годишнина от битката на кръстоносните войски срещу турската армия на султан Мурад ІІ. Фаталният сблъсък, в който загива младият полско-унгарски крал Владислав ІІІ Ягело, влиза в историята като Последната битка на краля, а самият той посмъртно получава името Варненчик. Пред мавзолея му, издигнат на бойното поле, днес се поклониха областният управител Стоян Пасев, кметът на район „Владислав Варненчик“ Николай Костадинов, кметове на други варненски райони, командването на ВМС, граждани. Цветя и венци бяха поднесени и пред паметника на командващия многонационалната християнска армия Янош Хуняди.

Походът на кръстоносните войски за освобождаване на Европа, водени от крал Владислав и Хуняди, започва през 1443 г. През септември 1444 г. армията прекосява Дунава и навлиза в България. След изтощителен поход през Дунавската равнина, изпълнен с постоянни сблъсъци и обсади, на 10 ноември 1444 г. Многонационалната армия достига крепостта Варна и влиза в решителен сблъсък с Османската армия. Изходът от него решава за векове съдбата не само на България, но и на цяла Югоизточна Европа.

С подкрепата на фонд „Култура“ към Община Варна епичната битка ще бъде пресъздадена за девети пореден път от сдружението за исторически възстановки „Чигот“ в събота в Аспаруховия парк. В нея ще се включат реинкарнаторски групи от страната и чужбина, сред които Terra Ultrasilvana (Румъния), Витешка дружина "Златно буренце" и Витешка дружина "Св. Теодор Стратилат" от Сърбия, както и "Ogary Pogoni" (Чехия), които идват за първи път. Българските клубове - част от възстановката, са „18-и Етърски Пехотенъ Полкъ“ (НД "Традиция" - клон Велико Търново), „Модус Вивенди - Средновековно общество в България“ (София), Наемна дружина „Барадж“ от Пазарджик, клуб "Миноносец "Дръзки" от Варна, НД "Традиция" - клон Русе. В битката ще се включат и свободни реконструктори от страната.

„Последната битка на краля“ е рядка възможност за българската публика да види как наистина са изглеждали воините на Изтока и Запада в средата на ХV в. Засега тя е най-голямата историческа възстановка у нас, макар участниците й – около 90 души, да са стилизирана бройка в сравнение със сочените от историята около 70 000 воини през 1444 г. Сценарият е базиран на проучване на писмени извори и научни изследвания за военните действия, а дикторски глас обяснява какво се случва на „бойното поле“.

Финансови ограничения все още не позволяват на организаторите да включат във възстановката конница и да изградят истински вагенбург (крепост от бронирани каруци), но те са амбицирани да го направят в бъдеще.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама