Николина Ангелкова: 13,2 % е ръстът на чуждестранните туристи в област Добрич

14:26, 10 ное 16 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основна цел на Министерството на туризма е превръщането на страната в целогодишна туристическа дестинация „България на четири сезона“, за да използваме максимално потенциала на нашата страна, каза министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с представители на бранша от областта. На срещата присъстваха още кметът на Добрич Йордан Йорданов, областният управител Детелина Николова и депутатите от ПП ГЕРБ Румен Иванов и Живко Мартинов.

Данните само за периода януари – септември сочат, че страната ни са посетили 7 млн. чуждестранни туристи. Област Добрич бележи ръст от 13,2% с над 320 хиляди гости от чужбина, само за периода януари – август. За първите осем месеца на годината в страната приходите от туризъм са 4,7 млрд. лева, като ръстът е 15% или 621 млн. лева са допълнителните приходи, влезли в българската икономика. „Това е благодарение на вашите усилия, които ежедневно, съвместно с местните власти и с правителствата се полагат, за да може туризмът да вземе полагащото му се място като основен сектор в българската икономика“, заяви министър Ангелкова. Анализът на туристите, които са посетили нашата страна, показват, че тя е предпочитана туристическа дестинация на първо място за това, че има стабилност, че има сигурност, спокойствие за чуждестранните туристи, каза Н. Ангелкова. Тя подчерта, че се повишава качеството на туристическия продукт, показателно за което е, че хотелите с категория 4 и 5 звезди са на първо място като предпочитана категория място за настаняване от чуждестранните туристи.



На вътрешния пазар от януари до септември има реализирани нощувки от около 3 милиона български граждани.  Само за лятото те са 2,1 млн., което е около 8 % ръст. До края на годината, на база на песимистичните прогнози, които Министерството на туризма прави, се очаква общо чуждестранни и български туристи да надхвърлят 11 млн. и това да е ръст между 10,5 и 12 % на годишна база. Ако успеем да го постигнем, ще е рекордно за българския туризъм, откакто изобщо се води статистика, която да отчита всички тези данни.

По данни на Евростат за първите 6 месеца от 2016 г. страната ни е на първо място по ръст в броя на нощувките сред 27-те европейски държави, съобщи още Ангелкова.

Тя запозна присъстващите и с подготвените промени в Закона за туризма и в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. За първи път ще имаме възможност да покажем как ще функционира новата методика за определяне на минималните концесионно възнаграждения, където бяха определени базови цени като за населени места до 10 000 души – 2 лева за плажни принадлежности, над 10 000 – 3 лева, а за националните курорти – 4 лв.



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама