Получилият неправомерно 60 000 лв. служител на ИАРА в Бургас остава на работа

14:42, 10 ное 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдът не отстрани от работа Златин Георгиев, който е обвиняем за участие в схема за злоупотреба с евросредства в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Това стана след като днес Софийският апелативен съд (САС) отмени определението на Софийски градски съд (СГС) от миналата седмица, с което Златин Георгиев беше отстранен от длъжността "специалист" в ИАРА. То обаче не беше влязло в сила и на практика Георгиев не е бил отстраняван от работа, съобщи dnevnik.bg.

Прокуратурата поиска Георгиев да бъде отстранен, за да не влияе на показанията на служителите на агенцията в хода на разследването. Съдът обаче прие, че така повдигнатото обвинение не е пряко свързано с работата му в агенцията. Друг аргумент бе, че служителите в агенцията не са в йерархична зависимост от Георгиев и той не може да им повлияе по време на разследването.

Той е привлечен като обвиняем, тъй като представил пред агенцията неверни сведения, свързани с фирмата "Капитан Зет", и получил 59 972.15 лв. като безвъзмездна финансова помощ от фондове, свързани с Европейския съюз. Това е станало посредством тъща му, представляваща дружеството - Бонка Тодорова, която също е обвиняема по случая.

Защитата на Георгиев заяви, че е внесена поисканата от съда парична гаранция в размер на 20 хил. лв.

В края на октомври ДАНС и прокуратурата влязоха в офисите на агенцията в Бургас, Ямбол и София и иззеха множество документи. След което обвинение получиха четирима души - Георгиев, който е предоставил неверни документи пред агенцията, за да получи европейска субсидия, както и тъщата му Бонка Тодорова - управител и представляващ на дружеството "Капитан Зет", чрез която са подадени документите. Заедно с тях обвинени бяха изпълнителният директор на ИАРА Янчо Янев, с чието знание, според прокуратурата се е извършила злоупотребата, както и Петър Генов, който не е част от агенцията, но фактически е изтеглил парите, приведени от еврофондовете.

Освен на Георгиев наложена мярка за неотклонение "Парична гаранция" има и спрямо Янев и Генов в размер на 20 хил. лв. Те са и със забрана да напускат страната. След полицейската акция земеделският министър Десислава Танева отстрани от длъжност шефа на ИАРА Янчо Янев. На негово място бе назначен Валентин Вълков.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама