Всички училища и детските градини в Търговище се хранят според изискванията на БДС

07:33, 12 ное 16 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Храната във всички училища и детски градини в Търговище е съобразена с изискването продуктите да бъдат произведени по Български държавен стандарт (БДС), информираха от пресцентъра на общинската администрация. 

Директорът на „Ученическо столово хранене” Анжела Георгиева съобщи, че това изискване е приложено на местно ниво още през април миналата година. След проведена обществена поръчка, е сключен договор за доставка на хранителни продукти за нуждите на бюджетните звена на Община Търговище, който е със срок 2 години. По този начин Общинското мероприятие покрива условията, регламентирани в Наредба №9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните в детските заведения и училищата, които влязоха в сила на преди седмица.

Общинското мероприятие приготвя закуски за 2000 ученици от 1 до 4 клас. 1600 са обядите, които всеки ден се предлагат на децата в целодневния курс на обучение. От услугата се възползват и учениците от 5 села - Драгановец, Макариополско, Надарево, Буйново и Дралфа. Цената на всяко меню е 1,50 лв. В нея е включена само стойността на използваните продукти. Останалите разходи за приготвянето на храната се поемат от Община Търговище.

Единствено продукти, произведени по БДС, се използват и в „Кухнята-майка”, която приготвя храната за 1400 деца в детските градини в общината. От тях 200 са в селата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама