Експерти прогнозират плавен ръст в броя на сделките и цените на имоти в Пловдив

07:37, 12 ное 16 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 40 представители на агенции за недвижими имоти участваха в дискусия в Пловдив. „Ръстът в сделките е в рамките на разумното – около 7%, като сходен процент повишение агенциите отчитат и в цените на продадените имоти – от 7 до 10%“, посочи в анализ Цветелина Паскова, регионален мениджър на Bulgarian Properties.  Основните фактори за развитието са устойчивият икономически растеж в региона, сериозните инвестиции, формирането на Пловдив като втората аутсорсинг дестинация в България, превръщането на града в сцена на успешни културни и икономически взаимоотношения, както и засиленият интерес от страна на чуждестранните студенти към купуване на жилища.

„Индустриализацията предполага и силно разширяване на индустриалните паркове, които привличат все повече чужди инвеститори и отварят възможности за повече работни места“, коментира Костадин Димитров от Фокс Естейтс. Според него това увеличава търсенето на качествени имоти, които в Пловдив, по подобие на други големи градове в страната, към момента недостигат. Очакванията на експертите са това търсене да бъде задоволено през следващите 2-3 години.

В сегмента на жилищните имоти най-голям интерес към купуване има в кварталите Стария град, Мараша, Кършияка, а интересът на чуждестранните студенти е насочен към района около Медицинския университет. Любопитна тенденция е, че млади хора на възраст 20-25 години придобиват първо жилище без ипотечни кредити, с директно плащане. Наемодателите търсят малки жилищни къщи в покрайнините или в близост до Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама