Девненският клуб по моделизъм ще се сдобие с помещение

08:00, 12 ное 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Девня Свилен Шитов ще подпомогне местния клуб по моделизъм, така че неговите състезатели и членове да имат нормални условия за своето хоби. За целта общината ще предостави помещение на любителите на моделистиката, в което да развиват пълноценно своята дейност.

Клубът в момента няма собствена база, но намеренията на кмета Свилен Шитов са да настани моделистите в старата детска градина в квартал „Девня-1“ – сградата, в която се помещават социалните грижи.

Девненският клуб се занимава основно с ракето- и автомоделизъм, но и с авио- и корабни макети, обясни неговият председател Велико Бербенков, който е успешен състезател по автомоделизъм и има спечелени призови места на различни състезания в страната и чужбина. Сред другите гордости на клуба са братята Ангел и Илко Илиеви, които изработват модели на ракети и се явяват на различни турнири.

Тази година те завоюваха призовите места на две състезания от Световната купа по ракетомоделизъм. Първото се проведе в Каспичан, където Ангел стана първенец, а Илко негов подгласник. На световното първенство в Дупница братята се класираха на второ и на трето място. На националното състезание в с. Вълчитрън Илко завоюва две втори места, а Ангел трето.

Клубът по моделизъм като цяло се издържа с лични средства на председателя и на неговите членове. В началото на годината кметът Свилен Шитов оказа финансово съдействие на организацията, което помогна за явяването и доброто представяне на моделистите на различни състезания.

Девня е град с големи традиции в моделизма. Общинският спортен и дневен център в квартал "Девня-1" съхранява изключително интересни спомени от своята разностранна дейност. Там е изложен уникален макет "Интеркосмос" на междупланетен кораб, изработен от Петко Герчев и Красимир Енев през 1987 година. Цял шкаф, пълен с купи, пази спомените от славните времена, когато децата на Девня са печелили държавни състезания по авио- и ракетомоделизъм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама