Детелина Николова отчете първата година, начело на област Добрич

08:25, 12 ное 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По повод навършването на една година от встъпването в длъжност на областния управител на Добрич Детелина Николова от пресцентъра на областна администрация бе разпространен отчет за работата й. /Пълния му текст можете да намерите в прикачения файл вляво от новината/.

В него Д. Николова заявява: „За мен това бе сериозно предизвикателство, което приех с ясното съзнание, че мога да изпълня поверените ми законови правомощия и функции с подкрепата на правителството, на министър-председателя, и, разбира се, с активното участие на целия екип на Областна администрация - Добрич.   

Днес мога да заявя съвсем отговорно, че подходих с увереност и амбиция да концентрирам усилията на институцията и да провеждам държавната политика на регионално ниво законосъобразно и с дълбока убеденост за следване принципите за прозрачност, ефективност и устойчивост във всяко едно направление. Работих в добро взаимодействие и комуникация с представителите на всички власти за изпълнение на програмата на Българското правителство „За стабилно развитие на Република България за периода 2014 – 2018 г.“.

През тази година заедно с целия екип от Областна администрация посрещахме предизвикателствата, работихме усърдно и с желание да оползотворяваме възможностите, които се откриват пред бъдещето на нашата област”.

Николова посочва, че във връзка с обявеното от правителството приоритетното финансиране на изграждането на пътната инфраструктура в Северна България, тя е предложила да се възобнови и завърши строителството на пътя от Добрич за Албена чрез изграждане на ново трасе – обход на с. Батово.

Друг акцент в отчета е съдействието на областния управител за ремонт и поставяне на изкуствени неравности за ограничаване на скоростта на участъци от републиканската пътна мрежа на територията на областта.

Николова е инициирала процедура за обследване, сертифициране и изготвяне на оценка за енергийни спестявания на административни сгради с адрес: ул. „Независимост“ № 5, ул. „България“ № 11, пл. „Свобода“ № 5 („Високо тяло“) и ул. „Калиакра“ № 54 (корпуси „А“ и „Б“ на бивш Медицински колеж).

Основен фокус в работата й е било и изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Предприети действия по превенция за предотвратяване разливането на река Батова и защита от наводняване на к.к. „Албена“ и поддържан резерват „Балтата“.

За активна политика по Националния план за действие по заетостта за област Добрич са предоставени 191 735 лв.

По Националната програма „Старт на кариерата“ е осигурена заетост на четирима младежи на възраст до 29 години. Към настоящия момент се работи по новостартирала процедура за набиране на кандидати по програмата, като се очаква още двама младежи да започнат работа в Областна администрация.

Със своя Заповед от 04.05.2016 г. Областният управител утвърди Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Добрич (2016-2020 г.), одобрена на редовно заседание на Областния съвет за развитие.

През 2016 г. Областна администрация Добрич кандидатства с още две проектни предложения в конкурс за проекти по втората покана за проекти Програма Интеррег V-A Румъния-България 2014-2020 г. - „Скрининг и превенция на специфични заболявания в женското население в региона на Добрич-Кълъраш“ и Миграцията – трансграничен феномен с въздействие по земя, море и река в еврорегион Констанца (Румъния) и Добрич (България)"

Областният управител при осъществяване на контрол за законосъобразност на приетите решенията на общинските съвети е издал 13 заповеди, с които са върнати за преразглеждане взетите решения на общинските съвети.

Сред акцентите през годината е била и огромна по обем работа по подготовката и осъществяването на мащабната кампания за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, с акцент върху 100-годишнината на Добричката епопея и освобождението на Добруджа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама