Последната битка на краля оживява днес в Аспаруховия парк

11:45, 12 ное 16 25 213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За девети пореден път днес ще бъде пресъздадена епичната битка от 10 ноември 1444 г. край Варна, в която османската армия разбива обединените християнски войски, водени от крал Владислав ІІІ Ягело и Янош Хуняди. Организатор на възстановката отново е сдружението „Чигот“, този път с подкрепата на общинския фонд „Култура“.

В нея ще се включат реинкарнаторски групи от страната и чужбина, сред които Terra Ultrasilvana (Румъния), Витешка дружина "Златно буренце" и Витешка дружина "Св. Теодор Стратилат" от Сърбия, както и "Ogary Pogoni" (Чехия), които идват за първи път. Българските клубове - част от възстановката, са „18-и Етърски Пехотенъ Полкъ“ (НД "Традиция" - клон Велико Търново), „Модус Вивенди - Средновековно общество в България“ (София), Наемна дружина „Барадж“ от Пазарджик, клуб "Миноносец "Дръзки" от Варна, НД "Традиция" - клон Русе. В битката ще участват и свободни реконструктори от страната.

„Последната битка на краля“ е рядка възможност за българската публика да види как наистина са изглеждали воините на Изтока и Запада в средата на ХV в. Засега тя е най-голямата историческа възстановка у нас, макар участниците й – около 90 души, да са стилизирана бройка в сравнение със сочените от историята около 70 000 воини през 1444 г. Сценарият е базиран на проучване на писмени извори и научни изследвания за военните действия, а дикторски глас обяснява какво се случва на „бойното поле“.

Финансови ограничения все още не позволяват на организаторите да включат във възстановката конница и да изградят истински вагенбург (крепост от бронирани каруци), но те са амбицирани да го направят в бъдеще.

Началото е от 15,30 ч. на поляната зад Аспаруховия воин в парка на „Аспарухово“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама