"Сладко" хоро в подкрепа на борбата с диабета събра стотици плевенчани

13:56, 12 ное 16 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С молебен за здраве, отслужен от отец Красимир от храм „Света Троица“в Плевен, започна инициативата "Сладко хоро" на централния площад в града„ посветена на Световния ден за борбата с диабета 14 ноември. Стотици плевенчани дойдоха, за да подкрепят инициативата.

Нейни организатори са Сдружение „Култура без граници“ с председател Росица Пандова, ФТК „Българско хоро“ – Плевен с ръководители Олга и Минко Мустакови, Асоциация „Диабет“ и Народно читалище „Култура 2014“ – Плевен.

Приветствие отправи председателят на общинския съвет  Мартин Митев, който посочи, че Община Плевен и Общинският съвет са сред обществено значимите организации, които трябва да помагат в борбата с диабета.

" Всички вие – хората, носещи това заболяване, сте бойци, защото знам пред какви трудности сте изправени в ежедневието си, заяви Митев. Той изрази увереност, че проявата ще е първата от една дълга поредица.

Събралите се на площад „Възраждане“ поздрави и Веселка Генчева от Сдружение „Култура без граници“, която сподели, че също има човек с диабет в семейството си, а именно – нейното дете.

"Вярваме, че можем да дадем на децата с диабет едно бъдеще и надежда да живеят мечтите си – без значение, че те се борят с това хронично заболяване", каза тя.

 От своя страна, председателят на Асоциация „Диабет“в Плевен Даниела Илиева, сподели, че живее със заболяването вече 40 години, но това по никакъв начин не я променило, като човек.

След като организаторите от ФТК „Българско хоро“ и ТК „Чародейка“ отправиха танцов поздрав, всички заедно се хванаха на "сладкото" хоро.

В рамките на инициативана беше представена и изложба с фотоси на хора с диабет, чиято цел е да покаже, че това заболяване не ги е спряло да живеят живота си, както всички останали. Автори на снимките са Илка Антонова, Георги Мустаков и Иван Иванов. Всяка от 17-е фотографии е придружена и със съответно послание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама