Кулинарки от Ценово стават телевизионни звезди

17:20, 12 ное 16 / Любопитно 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Членовете на пенсионерския клуб „Млади сърца“ в Ценово участваха в телевизионно шоу по кулинария, съобщават местните ентусиасти.

Пред камерите жените пресъздадоха характерни за района ястия. Облечени в народни носии, дамите с побелели коси сготвиха общо девет гозби. Идеята е предаването да се излъчи в навечерието на Никулден и по тази причина повечето от гозбите бяха свързани с риба. Изявените кулинарки представиха три вида шаран – с пълнеж от орехи, ориз и курбан. На празничната трапеза не липсваше и баницата мъкарина, която се приготвя единствено в този район на България. За десерт пенсионерките забъркаха ценовска халва и завъртяха тиквеник с домашно точени кори. Жените споделиха, че рецептите за приготвянето на ястията през годините се предават от майка на дъщеря поколения наред.

В предаването беше представен и народният обичай тлъка, характерен единствено за района на Ценово. В пресъздаването на традиционния ритуал се включиха и участници в Детската група „Славейче“ с ръководител Румяна Иванова. Според възрастните жители на Ценово тлъката е разновидност на седянката. Тук обаче хората идват, за да помогнат на домакините в дейности, за които са необходими повече работни ръце. Тлъките обикновено се организират предимно при белене на царевица и ронене на слънчоглед. Пред телевизионните камери беше пресъздаден народният обичай изнасяне даровете на булката преди сватба. 

Пенсионерският клуб „Млади сърца“ води изключително активен и пълноценен живот. Всяка сряда е определена като ден за събиране. В клубната база жените  не само обсъждат делничните проблеми, обменят информация за домакинството, бистрят политиката, отбелязват празници и рождени дни, но и чертаят планове за бъдещата си дейност. За по-малко от година бяха пресъздадени и съхранени за поколенията характерни народни обичаи, като всички са заснети в автентичен вид.  Самобитният и колоритен обичай нашиванки беше представен пред делегация от Швейцарския червен кръст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама