Пета национална студентска научна сесия по физика и инженерни технологии

18:43, 12 ное 16 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За пета поредна година Физическият факултет и Студентският съвет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ съвместно с Фондация „Еврика“ организират Националната студентска научна сесия по физика и инженерни технологии. Събитието ежегодно се провежда съвместно с Фондация „Еврика“. Настоящото издание на сесията ще се проведе от 16 до 18 ноември 2016 г. и в него ще се включват над 150 студенти, докторанти, млади учени от висшите училища в страната и от БАН, а също ученици от цяла България.

В неформална среда младите бъдещи специалисти могат да придобият опит в презентирането и защитаването на своите научни тези, да представят проекти и научни изследвания, по които работят. научната сесия помага да се популяризират природните науки сред учениците и широката общественост чрез конкурсите за рисунки и научни проекти. Създава се интерес у подрастващите към физиката и инженерните технологии. Запознават се с добрите практики в обучението в ПУ „Паисий Хилендарски”.

В първия ден от конференцията, по традиция, се предвиждат презентации на едни от водещите фирми в България в областта на физиката и инженерните технологии, които биха могли да бъдат подходящ пример за едни от възможните бъдещи професионални реализации на младите инженери и физици, смятат организаторите. Присъствието на фирмите е част от проекта на Физически факултет за подпомагане на осъществяването на по-тесни контакти между бизнеса и образованието. Подобна открита среща дава възможност за обмен на информация и идеи между средното образование, бизнеса и висшето образование.

В програмата на конференцията се включва както устно, така и постерно представяне на доклади, на които поне един от авторите е млад учен до 35 години, студент или докторант. Основните научни секции са: „Електроника, комуникации и инженерни технологии“, „Оптика, фотоника и лазерна физика“, „Атомна и ядрена физика“, „Физика на кондензираната материя и нанотехнологии“, „Теоретична и математическа физика“, „Астрономия и физика на земята“, „Интердисциплинарни науки и методика на обучението по физика“.

В програмата има и ученически конкурси за научен проект „Еврика“ и за рисунки и колажи „Науката в света около нас“. В конкурса за научен проект „Еврика“ учениците, които правят първите си стъпки в науката, ще имат възможност да изготвят презентации или макети на научни установки и да ги представят по атрактивен и забавен начин. Техните иновативни идеи или научнoизследователски проекти могат да бъдат разработени самостоятелно или в екип със съучениците им.

Ученическата изложба на рисунки „Науката в света около нас“ е под мотото „Юбилейни години – 2016“. На нея гостите на конференцията могат да разгледат картини и колажи, посветени на събития, свързани с физиката и инженерните технологии или научни открития, от които се чества кръгла годшнина през 2016 г.

Авторите на най-оригиналните и иновативни доклади, проекти и рисунки ще получат награда от специално жури от преподаватели на ПУ  „Паисий Хилендарски“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама