Представят в Добрич използването на „синя” стая за разпити на деца

07:19, 15 ное 16 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
24 са приключилите в съдилищата в област Добрич през 2015 година дела за престъпления против личността, като пострадалите от престъпления деца са 4. Това сочат данните на Института по социални дейности и практики. Днес в Добрич той ще представи информация за текущите промени в законодателството, свързани с осигуряването на защита на децата–жертви на насилие и възрастните със статут на уязвими жертви, за това как на регионално ниво ще се подкрепи прилагането на минимални стандарти за защита, за да се гарантират правата, достъпа до услуги и подкрепата на жертвите на тежки престъпления какво е важно да знаят техните семейства в случай на престъпно деяние.

През 2015 г. 1757 са престъпленията против личността , завършили с осъждане у нас. 19% от тях са деца жертви, минали през съдебна процедура и вероятно са изправени в съдебна зала в присъствието на подсъдимия. Практиката за щадящо изслушване на деца свидетели или пострадали от насилие и/или престъпление в „сини” стаи е от 10 години, но все още не се използва достатъчно, въпреки че у нас вече съществуват 15 такива помещения. Въпреки предвидените допълнителни 6 „сини” стаи, които ще се открият до 2018 г. по проект на Министерство на правосъдието, има области, които ще останат непокрити. 

В услугите, управлявани от Института до края на 2015 /около 10 години/ 204 деца са ползвали сините стаи, от тях 40 са по граждански дела и 164 – по наказателни. Най-малкият клиент на услугата е бил дете на 4 години, по наказателно дело.

Вече има практика на ползване на стаята в съседни съдебни райони. Най-близката такава за Добрич е във Варна, както и в „Зона ЗаКрила” – Шумен. Друга възможност е да се ползват услугите на мобилния екип за разпит на деца към Института – обучени психолози и социални работници, по заявка на органите, поискали разпитът на дете да се извърши според процедурите за щадящо правосъдие. По-бавно, но устойчиво решение е включването на услугите за подкрепа на жертвите в местните приоритети и регионалното им планиране в областната или общинската стратегия. Откриването на „синята” стая в действащите на място социални услуги я прави многофункционална – тя се ползва при граждански дела, в случаите на домашно насилие, тежки бракоразводни дела, осиновяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама