Съдии и прокурори разговарят с ученици как да се предпазят от престъпления

13:00, 15 ное 16 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжен съд Пловдив стартира днес образователна кампания по програмата „Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Прокурорът от Окръжна прокуратура Анна Викова ще разговаря с младежите  на тема „Трафик на хора”, а чрез провеждане на дискусия по предварително определени теми, викторина и симулативен процес програмата ще бъде финализирана в средата на месец май 2017 г.

През първия и втория учебен срок съдии и прокурори в час на класа ще обучават ученици от десетите гласове на Профилирана хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий” гр. Пловдив. Застъпените в това обучение теми през първия срок са свързани с трафика на хора, домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата им,  детското насилие и хулиганските прояви,   децата и компютърните престъпления.

През втората половина на учебната година учениците ще бъдат запознати с проблемите при употребата на наркотични вещества, както и престъпленията, извършвани от наркозависими лица,  проблемите и възпитателните мерки за деца с противообществени прояви. Едновременно с това ще бъдат разяснени и съдебните процедури, които се осъществяват с участието на деца и техните права, как може подрастващото поколение да защити правата си, как да се предпазват да не станат жертви на престъпление,  връзката между  защита на техните права и съдебните институции.

Екатерина Роглекова, Веселина Печилкова, Светлана Станева, Десислава Кацарова и Светлана Методиева са съдиите, които ще участват в обучението на учениците от десетите класове.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама