Съдът отвърна на Цацаров: Няма забавени дела, случайно или умишлено сте подведен

13:58, 15 ное 16 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Категорично не отговаря на истината информацията, разпространена от Върховна касационна прокуратура вчера, че в Софийски градски съд има наказателни дела, по които 8 години няма написани мотиви. Подобни констатации не са направени, при нито една от проверките на ВСС, Инспектората към съвета, както и при тази извършена от Софийски апелативен съд в периода 25.01.2016 г. – 12.02.2016 г.. Ръководството на СГС счита за абсолютно недопустимо изнасянето на непроверена и напълно невярна информация и то от главния прокурор на РБългария. 

Така започва опровержението на Софийски градски съд за информацията изнесена в медиите от главния прокурор Сотир Цацаров, че в градските и районните съдии са забавили с повече от 2 години 382 дела.

Според градския съд, фактите напълно се различават от тези, с които главният прокурор, чрез изготвена от самата прокуратура справка - "по несъществуваща процедура и с неясна цел" - е решил да проверява Софийски градски съд, да занимава ВСС и обществото. Ръководството на съда предполага, че "за пореден път, случайно или умишлено" Цацаров е бил подведен от своите подчинени, предоставяйки му неверни справки и данни. Възможно е и грешката на прокуратурата да е в резултат на пропуски в организацията на информационната система на самото обвинение.

Публикуваме без редакторска намеса същинската част на опровержението от Софийски градски съд.

Истината обаче е следната:

 В писмото си главният прокурор твърди, че по четири дела, мотивите са значително забавени. От приложената към писмото на г-н Цацаров справка на СГП се установява, че това са НОХД № 1665/2009 г., НОХД № 2746/2008 г., НОХД №463/2008 г., НОХД №1142/2008 г. Справката на СГС обаче показва нещо съвсем различно:

     НОХД № 1665/2009 г. е било на доклад на съдия Мими Петрова, присъдата по него е постановена на 02.12.2011 г. Поради дисциплинарното уволнение на съдия Петрова, делото е изпратено по жалба в САС, без мотиви, присъдата е отменена от Софийски апелативен съд с решение от 21.09.2014 г. и делото е върнато за ново разглеждане. Същото е преобразувано е на НОХД 2284/2014 г. и към момента не е приключило – следващото заседание е насрочено за 16.11.2016. 

     НОХД № 2746/2008 г. е било на доклад на съдия Вера Чочкова. Присъдата по него е постановена на 15.10.2008 г., а мотивите са предадени на 27.10.2008 г. Същата е влязла в законна сила на 31.10.2008 г. По делото е наложена пробация и СГП е уведомена на 04.11.2008 г. за необходимост от изпълнение на наказанието.

     НОХД № 463/2008 г. е било на доклад на съдия Мими Петрова  и присъдата по него е от 18.07.2008 г. Поради дисциплинарното уволнение на съдия Петрова, делото е изпратено по жалба в САС, без мотиви. Софийски апелативен съд с определение от 14.05.2014 г. е отменил присъдата и прекратил наказателното производство поради смърт на подсъдимия, за което определение Софийска градска прокуратура е уведомена на 15.07.2014 г.

     НОХД № 1142/2008 г. е с постановена присъда от 12.06.2008 г., като мотивите към нея са предадени на 08.07.2008 г. По протест на СГП, Софийски апелативен съд е потвърдил същата.

   Освен че данните от писмото на г-н Цацаров нямат нищо общо с фактите, в него е допусната и груба неточност -  като номера на дела са посочени номерата на прокурорските преписки (напр. НОХД № 00367/2008 г.). Ноторно е, че започването на прокурорската преписка в много от случаите предхожда с години внасянето на обвинителния акт в съда и образуването на съдебно производство. Подобна грешка е недопустимо да бъде направена от Главния прокурор на РБългария, което води до съмнението, че или по някаква причина писмото до ВСС е трябвало да бъде изпратено спешно и не е останало време информацията в него да бъде проверена или целта му е за пореден път, по най-елементарен начин, с абсолютно неревни факти да бъде дискредитиран най-големия окръжен съд в страната и съдиите, които правораздават в него.

С оглед избягване в бъдеще на подобни недоразумения и грешки, при подготовката на подобни справки, прокуратурата следва първо да се обръща по официален ред към СГС за получаване на точна и коректна информация.

Единствената вярна информация в писмото на г-н Цацаров е, че в Софийски градски съд има висящи дела от 2008 година. Сред тях е делото за източване на Държавния резерв, по което има 9 подсъдими, над 200 тома материали и са разпитани 280 свидетели - почти всички по искане на прокуратурата. Изготвени са над 20 експертизи - отново по настояване на прокуратурата. Всички отлагания на съдебните заседания до момента са  пак по искане на представителя на прокуратурата. Освен това делото е започнало отначало през 2010 г. след като държавното обвинение е направило отвод на съдията-докладчик.

Сред визираните от г-н Цацаров дела е и това срещу Валентин Димитров (Вальо Топлото), по което има 731 тома доказателства. Друго от посочените в справката на СГП дела, известно като „Софийски имоти“, е с 13 подсъдими. След дисциплинарното уволнение на съдия Мими Петрова, то е започнало отначало.

Към момента в СГС няма неприключило дело за убийство от 2010 година, както твърди главният прокурор. През 2010 г. има внесен обвинителен акт за убийство, делото, по което е образувано и разпределено на съдия Мими Петрова. След дисциплинарното й уволнение същото е било изпратено на САС без мотиви. Присъдата е отменена, делото е върнато за ново разглеждане през 2014 г., като е образувано е под нов номер и към момента същото не е приключило.

Всички изложени по-горе факти е изключително лесно да се проверят преди информация за тях да бъде изпратена на ВСС и разпространена в медиите. Липсата на такава проверка и целенасоченото оповестяване на неверни факти води до извода за необяснима спешност, преднамереност и  създаване на изкуствени скандали между съд и прокуратура.

След като предостави изисканата от ВСС справка, ръководството на СГС ще поиска от съдийската колегия да изрази позиция във връзка с казуса. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама