Община Шумен започва работа по проект за социално включване на роми и уязвими групи

14:01, 15 ное 16 25 535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Шумен започва реализация на проект за социално включване на роми и уязвими групи. Това обяви днес на брифинг главният експерт по училищно и извънучилищно образование в Общината Христина Баева.

Усилията ще бъдат насочени в три основни сфери – образование, здравеопазване и култура.

Общата стойност на проекта е 723 656 лв. От тях 533 682 лв. идват от Швейцария. Съфинансирането от българска страна е в размер на 189 974 лв. Община Шумен осигурява 10% от общата сума за инфраструктурните дейности, което е 25 550 лв. Продължителността на проекта  е от ноември 2016 г. до април 2019 г.

Предвижда се в този период да се работи с 210 деца в предучилищна възраст, 120 в училищна и още 900 деца, жени и мъже от кварталите "Еверест", "Витоша", „Млада гвардия” в Шумен и село Ивански.

За ремонт на детска градина „Пролетна дъга” в квартал „Еверест” са предвидени 117 хил. лв. Там ще се сформира нова група за деца от 3 до 6 години, с които ще работят педагози. В летни занимални малчуганите ще се учат да говорят по-добре български език, а заедно с родителите си ще участват в творчески работилници.

В забавачката ще се изгради нова детска площадка, ще се ремонтира филиала й. 

Други 86 хил. лв. ще се използват за обновяване на пристройка към училището в село Ивански, а в основната сграда ще се създаде медицински кабинет.

С децата от началните класове в училището ще се работи за постигане по-високо ниво на владеене на български език и повишаване на успеха по основни учебни предмети.

Медиатори от общността ще работят с родителите на ромските деца за активното им участие в процеса на образование  и възпитание.

По проекта ще бъде ремонтирана и здравната служба в село Ивански. Предвидени са безплатни профилактични прегледи на деца, жени и млади семейства без здравни осигуровки, насърчаване на имунизирането на малчуганите и др.

За публични прояви, свързани с празници на ромския етнос, организиране на дни на изкуствата в общността и спортни събития са заделени 30 хил. лв.

Проектът се реализира по линия на Българо-швейцарската програма „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”. Целта е да се подобри начина на живот на ромската общност, което да доведе до по-добра интеграция на етноса.

Партньори по проекта са детска градина „Пролетна дъга”, Основно училище „Христо Ботев” в село Ивански, Шуменския университет, „ДКЦ І-Шумен” и Семейно-консултативния център в града.

Устойчивостта и прозрачността на дейностите ще се следят от членове на Местната активна група. Отчети ще се правят на всеки 10 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама