"Младост" отново скочи срещу строеж в квартала. Иванчева и Фандъкова: Багерите са провокация

15:40, 15 ное 16 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жителите на столичния район „Младост“ за пореден път протестират срещу застрояването на междублоковите пространства. Това се случва само два дни, след като на балотаж за районен кмет беше избрана една от лидерите на протестите в „Младост“ - Десислава Иванчева.

Местните са се събрали в градинката между блок 70 и 9 ОДЗ в „Младост“ 1, тъй като на мястото са пристигнали строители, за да поставят огради и строителна техника, съобщиха от инициативата „За зелен „Младост“.

Гражданите са блокирали строителние дейности, като са направили жива верига върху зелената площ. Строителните работници са преустановили работата, но багерите им стоят там. Според организаторите на протеста фирмата нарочно е избрала да постави загражденията и да започне с първите копки в час, когато хората са на работа.

Новият районен кмет Десислава Иванчева също е на мястото. Тя определи изпращането на багерите в квартала като „саботаж“.

„Това е демонстрация или вид провокация, което е против гражданите на „Младост“. 30 000 са ме подкрепили и са подкрепили не мен, а идеята за „Зелена Младост“ и против презастрояването, което се извършва в „Младост“, против гражданите, които са се разписали – 17 000 допълнително в референдума, който провеждаме на местно ниво против застрояването на „Младост“... Нямам думи“, коментира тя пред БНР.

На сигнала за строителни дейности в района веднага реагира и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя написа във Фейсбук страницата си, че започването на строителство при бл. 70 в момент, в който има новоизбран кмет, който обаче не е встъпил в длъжност, е безпардонно и недопустимо.

„Поставянето на строителна ограда точно в този момент е на първо място провокация към гражданите, които показаха своята активна позиция в последните месеци. На второ място, това е провокация както към избрания кмет, така и към започналата от мен ревизия на строителните разрешителни“, коментира тя.

„След началото на протестите с главния архитект взехме решение да спрем всички искания за издаване на нови строителни разрешителни от собственици на частни имоти. След встъпване в длъжност на новия кмет г-жа Десислава Петрова Иванчева ще й предоставим цялата информация, за да бъдат проведени обществени обсъждания в района“, пише още Фандъкова.

В 18:30 часа жителите на квартала отново ще протестират срещу застрояването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама