Проф. Христо Пимпирев с филм за Антарктида

15:41, 15 ное 16 / Любопитно 25 682 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основателят на Българския антарктически съюз проф. Христо Пимпирев гостува с изложба и филм за Антарктида в Американския университет в Благоевград.   "Открий Антарктида" е експонирана в студентския център "Паница".

Пред въпитаниците на АУБ прожектират и филма "Антарктида-Ледена любов".

Автори на филма са Христо Пимпирев, Ема Константинова, Георги Тошев и Румен Василев. Събитието е по инициатива на преподавателя по история в Американския университет в България професор Евелина Келбечева.   Проф. Христо Пимпирев е основател и председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт – Национален оператор на дейността на България в Антарктида и директор на Центъра за полярни изследвания към СУ. 

Участник  е в научно-спортна експедиция до вр. Ама Даблам, Непалските Хималаи, научен ръководител на спелеоложка експедиция в Китайско карстово плато, участва в проект за търсене на злато във Виетнам, провежда едногодишни научни изследвания в Колумбийските Анди, участва в първите канадско-български теренни проучвания на о-в Елсмир, Канадска Арктика, и е ръководил 24 Антарктически Експедиции. 

Изнасял е лекции в Колумбия, Германия, Испания, Южна Корея, Чили, Аржентина и Канада. Автор е на над 60 публикации в реномирани български и чуждестранни научни списания, на 3 научнопопулярни книги и на редица документални филми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама