Приеха мерки за ограничаване заболеваемостта при селскостопанските животни в Русенско

16:01, 15 ное 16 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 15.11.2016 г., от 10.00 ч. в сградата на Областна администрация – Русе се проведе заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия. Информация за срещата съобщават домакините.

На заседанието презентации по темата са били представени от д-р Николай Ненов, началник отдел "Здравеопазване на животните" в ОДБХ, който е запознал присъстващите с епизоотичната обстановка в страната по отношение на разпространението на заболяването Инфлуенца (грип) по птиците и с  епизоотичната обстановка по отношение на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в Европа и страната. 

Д-р Ненов е представил факти, които трябва да се знаят за птичият грип, разпространението на вируса при миграция на птиците, клиничните призници на болестта, начина на заразяване, предпазни мерки и  други. 

Що се касае до разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) в Европа и страната, д-р Ненов подчертава, че „АЧС се счита за една от най-опасните болести по свинете. Извънредно строгите мерки за ликвидиране на епизоотичните огнища и продължителните ограничения за търговия/износ на свине и свинско месо, нанасят големи икономически загуби на засегнатите страни. Поради това е от особена важност свободните от АЧС територии да се запазят свободни, като се предотврати въвеждането на болестта.

До голяма степен структурата на свиневъдството у нас по отношение на свинете в задния двор (липса на биосигурност) и наличието на голям брой диви свине е подобно на това в Латвия, което е основание да се смята, че разпространението на АЧС в България ще протича по подобен начин. У нас има и един утежняващ ситуацията фактор - наличието на източнобалкански свине.“.

В края на заседанието Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия е взела следните решения:

I. С цел предпазване и недопускане възникване и разпространение на заболяванията Инфлуенца по птиците и Африканска чума по свинете на територията на област Русе:

1. Привеждане на Областна дирекция по безопасност на храните гр. Русе в състояние на повишена епизоотична готовност. 2. Извършване на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в птицевъдните и свиневъдните обекти.

Относно грип при птиците:

Извършване на проверки с представителите на орнитоложките и ловно-рибарските дружества и държавните лесничейства за наличие на болни и умрели диви мигриращи птици. Недопускане излизането на птици извън дворовете на стопаните и контакт между домашни и диви птици. Съхраняване на фураж в закрити помещения.

Относно Африканска чума при свинете:

Организиране среща на Областна дирекция по безопасност на храните гр. Русе с регионалните дирекции по горите, председателите и ръководителите на всички ловни сдружения и запознаването им с актуалната епизоотична обстановка по отношение на Африканска чума по свинете, риск от проникване на болеста на територията на Р. България.

Незабавно информиране на официален ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, промяна на здравния статус, поведение и изменения, открити по вътрешните органи при първична обработка на отсреляните диви свине.

Незабавно информиране на кметовете по населени места и запознаване с актуалната епизоотична обстановка.

4. Изготвяне и връчване на предписания на собственици на свиневъдни обекти за стриктно спазване на мерките за биосигурност. 5. Изготвяне и връчване на предписания на собственици на предприятия за производство на фураж за извършване на дезинфекция на превозните средства, предзначени за транспорт на фураж. 6. Засилени мерки за проследяване движението на домашни свине. 7. Засилен контрол на личния багаж на пътници, идващи от страни с установена АЧС.

II. Кметовете на общини в област Русе да организират незабавно свикването на общински епизоотични комисии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама