4 от 8 общини в област Русе в пълна готовност за зимата, останалите подписват договори до 10 дни

16:30, 15 ное 16 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съвещание на Областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и общинските щабове, кметовете на общини и ръководители на организации и ведомства, имащи отношение към готовността на областта за зимен сезон 2016-2017 г. се проведе днес.

То бе ръководено от областния управител доц. д-р Стефко Бурджиев. В основната си част срещата бе свързана с подготовката на общините, на териториалните звена на министерствата и ведомствата, на службите за бързо реагиране на суша, за работа при екстремални зимни условия.

Във втората част на съвещанието са разгледани дейностите, които следва да бъдат извършвани при екстремални зимни условия по р. Дунав и мерките, които трябва да се вземат в случай на ледоход от специализираните служби, от звената на Министерството на транспорта на вода, както и очертаването на превантивни мерки за недопускане на големи материални щети и поражения при тези екстремни явления.

Изслушани бяха докладите на осемте общини и на всички институции, имащи отношение по подготовката на област Русе за предстоящия зимен сезон.

Основният извод от тях бе, че се подхожда отговорно и ангажирано, идентифицирайки налични проблеми от предходните зимни периоди, които са били пречка за ефективното провеждане на мероприятията по осигуряване на нормалния ритъм на транспорта и другите сфери на обществения живот. Налице е необходимата финансова обезпеченост, осигурени са нужните материали – пясък и др., техниката е проверена и в изправност, все още в някои от общините текат процедури по сключване на договори с предмет на дейност – снегопочистване и/или зимно поддържане на общинските пътни мрежи.

Кметовете на общините Бяла, Ветово, Иваново и Ценово, след сключване на тези договори ще предоставят копие на същите в Областна администрация Русе и трябва да създадат организация за проверка готовността на договорената снегопочистваща техника.

Съвещанието продължи в сградата на Българска речна информационна система „Булрис“, където институциите имащи отношение при възникване на ледоход, дискутираха съответните мерки, които трябва да се предприемат при утежнена зимна обстановка и алгоритъма на взаимодействие между тях. Беше решено съвещателната зала на „Булрис“, ет. 3 да е място за събиране на работния щаб, от където да се управлява риска от ледоход по река Дунав, и свързаните с него съпътстващи явления.

Бурджиев изрази убеденост, че е необходимо поне веднъж преди настъпването на зимата този щаб да се събира и да се преглеждат ангажиментите и отговорностите, които са заложени в Плана за действие в екстремална зимна обстановка на вода. На предходното съвещание беше констатирано, че Планът се нуждае от актуализация и към днешна дата тази актуализация е направена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама