Кметът отчете една година управление на Сливенска община

17:09, 15 ное 16 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изпълнението на финансовата стратегия на Община Сливен бе основна тема в отчета на едногодишното управление на кмета Стефан Радев. Днес той направи отчет за дейността на екипа, с който работи.

 „Преди една година, на 10 ноември 2015г., прекрачих прага на общината, натоварен с доверието и очакванията на гражданите за това Сливен да става по-добро място за живеене. Годината беше трудна заради много тежките условия, в които започнахме, но имахме ясна визия какво искаме да постигнем. Поставихме си стратегическа цел общината след 4 години да няма задължения, да може да управлява дълга си, да не плаща огромните лихви, които плащаше, и продължава да плаща, но вече в по-малка степен. Да можем да планираме спокойно какво да инвестираме, без да сме притиснати от кредиторите и обстоятелствата. Третият елемент на стратегията е как да стигнем от тази огромна задлъжнялост до финансова стабилност“, каза кметът.

Радев определи изминалата година като изключително трудна, както за себе си, така и  за екипа, с който работи. Той подчерта, че две трети от финансовата стратегия е изпълнена – устойчиво увеличаване на приходите на общината, преструктуриране на задълженията и намаляване на годишните плащания и рязко намаляване на лихвите. Останалата една трета се отнася до оздравителния план и поискания безлихвен заем от държавата с опция  да бъде опростен.

„За съжаление тази ситуация, която се създаде в страната, оставката на правителството и несигурността, която има сега, най-вероятно ще отложи плановете ни за тази част от стратегическия ни план. Предстои да разберем с кого ще водим разговори. Надявам се да имаме по-бързо яснота по този въпрос, защото рисковете пред общината остават“, каза кметът.

Радев  призова фирмите-кредитори да не спират работа и да не предприемат агресивни действия спрямо общината. Той призова за търпение, за да се направи план как да се действа в новата ситуация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама