В Съдебната палата в Добрич ще има „синя стая“

18:50, 15 ное 16 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжният съд в Добрич е кандидатствал и е одобрен по програма на Министерство на правосъдието за изграждане на „синя стая“. Това съобщи председателят на съда Галатея Ханджиева.

Тя добави, че техническите дейности за подготовката на помещението ще започнат в началото на следващата година. Очакванията са „синята стая“ да е готова до лятото.

За разлика от други градове, където помещението за щадящо изслушване на деца – жертва на престъпление, е извън съдебните палати, то в Добрич ще бъде в същата сграда, обясни Г. Ханджиева.

Още шест "сини стаи" ще бъдат открити в страната до 2018 година по проект на Министерството на правосъдието, съобщи Златка Йорданова, директор на Център за застъпничество и подкрепа „Зона заКрила” към Института за социални дейности и практики.

 Практиката за щадящо изслушване на деца свидетели или пострадали от насилие и/или престъпление в „сини” стаи е от 10 години, но все още не се използва достатъчно, въпреки че у нас вече съществуват 15 такива помещения. Въпреки предвидените допълнителни 6 „сини” стаи, които ще се открият до 2018 г. по проект на Министерство на правосъдието, има области, които ще останат непокрити. 

В услугите, управлявани от Института, до края на 2015 г. 204 деца са ползвали сините стаи, от тях 40 са по граждански дела и 164 – по наказателни. Най-малкият клиент на услугата е бил дете на 4 години, по наказателно дело.

С промените в законодателството „сините” стаи остават само част от ресурса, в подкрепата на жертвите – деца и възрастни. Работата в екип от полицаи, съдии, прокурори, социални работници, психолози и лекари при случаите на деца-жертви се пилотира от Института по социални дейности и практики от почти две години във Видин. Нещо повече - вече над година се предлага от Института като социална услуга, съвместно с УНИЦЕФ-България и общините Шумен и Монтана в центровете за застъпничество и подкрепа за деца жертви на насилие „Зона заКрила”. Там към практиката за щадящо изслушване се прибавят психическа и терапевтична подкрепа; медицински грижи; правно консултиране и застъпничество; рехабилитация. Всичко това – „под един покрив”, където специалистите работят заедно  в екип, всеки в своята област и роля в интерес на детето.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама