Съдът в Пловдив гледа дело срещу бивш полицай от Стамболийски за изнудване и подкуп

07:08, 18 ное 16 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивският окръжен съд ще разгледа делото  срещу полицейски служител за разгласяване на служебна информация, получаване на подкуп чрез изнудване и държане на тютюн без бандерол. Обвиняемият е бивш разузнавач в група "Криминална полиция" към РУ "Полиция" в Стамболийски.   През юли и август 2014 г. обвиняемият нарушил забраната за предоставяне на информация на граждани не по установения ред, като съобщил и показал от служебния си компютър на собственик на ресторант в Пловдив снимков материал от полицейската база данни за лица, за които имал сведения, че извършват кражби на територията на Перущица и в Пловдив.

Освен това от 3 декември 2014 г. до 26 февруари 2015 г., при условията на продължавано престъпление, чрез изнудване и възползване от служебното си положение, обвиняемият на три пъти поискал и получил подкуп- на обща стойност 906 лева. По делото е било установено, че обвиняемият е поискал парите, за да прикрие престъпната дейност на семейство от Перущица, което се занимавало с продажба на цигари без бандерол. Той им дал и разяснения как да бъдат скрити цигарите при внезапни проверки и как ще бъдат предупреждавани за тях.

Обвиняемият е задържан от служители на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР на 26 февруари 2015 г., малко след като в пловдивското село Йоаким Груево, получил четири торби с нарязан тютюн без бандерол. В момента спрямо бившия полицай е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция".

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за престъпленията, в които полицейският служител е обвинен, е от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба до 20 000 лева и лишаване от право да заема определена длъжност или да упражнява определена професия или дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама