Учат червенокръстци да работят с камера и микрофон по време на акция

08:48, 18 ное 16 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две години след възкресяването на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, той представя своята първа Есенна академия. С подкрепата на Медицинския университет във Варна и Националния съвет на Българския червен кръст тя ще превърне за няколко дни Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ в творческо ателие, в което представители на БЧК от цялата страна ще бъдат обучавани как да си служат с камерата и микрофона.

Документалните кадри от региони в криза или жертви на природни бедствия са сред най-въздействащите в новинарските емисии, а доброволците на Червения кръст са първите, които попадат в рисковите зони. Точно това е родило идеята да се хвърли мост между похватите на киното и дейността на най-старата хуманитарна организация в България.

„Основен преподавател в уъркшопа „Как се прави документален филм“ ще бъде известният не само у нас филмов продуцент Мартичка Божилова. В него ще участват представители на структурите на БЧК от страната. Усвоявайки основни практически умения в кинодокументалистиката, нашите активисти ще запазят историята във всяка област на България. Защото 3-минутно филмче, направено както трябва, струва много повече от 20 страници доклад. И когато по-късно БЧК реши да направи нещо по-голямо, като филм или изложба, ще може да ползва този фонд“, обясни смисъла на Есенната академия директорът на Червенокръсткия фестивал Илко Раев.

Тя ще премине под мотото „Агресията – Хуманността – Киното“, а амбицията на форума, както поясни председателят на Българския червен кръст Христо Григоров, е „чрез изкуството да успеем да потиснем агресията на съвремието и да провокираме хората да станат по-добри, да си подават ръка и да си помагат“. Генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов допълни: „Избрахме името Академия, защото успяхме да ангажираме за каузата елита на българското филмово изкуство.“

Сред лекторите на Академията са художественият директор на фестивала проф. Божидар Манов, журналистът Емил Спахийски, политическият коментатор Тома Томов, заместник генералният директор на Българския червен кръст д-р Славита Джамбазова; д-р Цветелина Търпоманова от Медицинския университет във Варна, PR експертът Максим Бехар, филмовият разпространител и продуцент Стефан Китанов. „Документално и художествено отразяване на актуални събития“, „На коя страна е репортерът, който отразява конфликт“ и „Български поглед към Близкия Изток“ са част от предвидените теми, които ще помогнат на червенокръстците да придобият представа за измеренията и силата на този тип репортажи.

Изненада за гостите на пресконференцията за Есенната академия на Межународния фестивал на червенокръстките и здравни филми бе наградата на БЧК за един от организаторите на фестивала – ректора на варненския Медицински университет проф. Красимир Иванов. Той бе удостоен с почетен златен медал на Червения кръст за заслугите му към най-старата хуманитарна организация в България. „Златото в този медал е само 32 грама, но много повече от него тежи нашата любов към проф. Иванов, чието сърце е отворено към инициативите на БЧК“, подчерта Христо Григоров при връчването на наградата.

„Каузите, които споделяме, са общи. Когато възстановявахме фестивала на червенокръстките филми, обявихме, че това не е моментно действие, а дълъг път, по който сме тръгнали. И Есенната академия го доказва“, допълни проф. Иванов.

Официалното откриване на Есенната академия на Межународния фестивал на червенокръстките и здравни филми е днес от 9:30 часа в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, където ще бъдат лекциите, дискусиите, творческото ателие и част от прожекциите на игралните и документалните филми от фестивалната програма.

За варненци и гостите на града в дните на форума до 20 ноември безплатно ще бъдат излъчвани филми в пленарната зала на Община Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама