Деца призовават към разумно шофиране в Търговище

12:22, 18 ное 16 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специализирана полицейска операция по безопасност на движението в рамките на кампания "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя" ще се проведе днес следобед в Търговище, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Акцията започва в 14 часа на бул. "Митрополит Андрей" до бившата баня. На мястото деца от I Основно училище в гр. Търговище ще връчват на водачите на спрените за проверка автомобили послания с призив за отговорно и разумно шофиране. 

Кампанията се се провежда от 9 до 22 ноември 2016 г. и е част от традиционната превантивна акция на полицията "Зима", чиято основна цел е превенция на поведението на водачите и пешеходците при зимни условия и ограничаване на традиционно увеличаващите се през есенно-зимния сезон предпоставки за тежки пътни злополуки. 

Основната насоченост  на тази кампания е превенция по отношение на пешеходците и поведението на водачи, неосигуряващи им предимство, като в хода й служителите на сектор „Пътна полиция“   ще контролират спазването на изискванията за правилното движение по платното и за пресичането му от пешеходците. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно, особено извън населените места  - поведение, което крие доста рискове.  

Статистиката в национален мащаб сочи, че най-застрашени като категория участници в движението са именно пешеходците, и особено - възрастните хора над 64 години. Най-много злополуки с тях стават между 17 и 20,30 часа и във времето от настъпването на сумрака вечер до сутринта. Причините най-често са съчетание от намалена наблюдателност, неправилно движение, вкл. и по платното, и несъобразена скорост на водачите при ограничена видимост, особено в тъмната част на денонощието.

Тази година на 20 ноември  ще бъде отбелязан Световният ден за възпоминание на жертвите на катастрофи, когато всички почитаме паметта на загиналите по пътищата хора. Този ден се  чества  като такъв от 2005 г., когато е приета Резолюция на Генералната асамблея на ООН за това  всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва като Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама