Диян Стаматов: Споделянето за агресията в училище помага за нейната превенция

14:48, 18 ное 16 / Политика 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Споделянето за агресията в училище помага за нейната превенция. Расте чувствителността и доверието в училище. Деца, родители и учители споделят все по-често за инциденти и случаи на тормоз в училище. Това обяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов при откриването на Международната конференция „Чуй ме! Прилагане на детската гледна точка за превенция на тормоза в училище“.

Всеки ден трябва да чуваме какво ни казват децата, за да не допускаме агресия и насилие, посочи Стаматов. Той изтъкна, че новият Закон за предучилищното и училищното образование дава нови възможности за превръщането на ученика в център на образователната дейност и за подкрепа на всяко дете, включително и на тези, които са жертви на насилие или проявяват агресия. В помощ на децата работят психолози и педагогически специалисти, допълни той.

Според Стаматов е много важна връзката между училището, институциите и неправителствените организации с професионална експертиза като „Асоциация Анимус“, за да се работи превантивно срещу тормоза в училище. 

Пред участниците в конференцията бяха представени резултатите от проект, финансиран по програма „Дафне III“ на Европейската комисия. В него МОН участва чрез училищата, в които децата и учителите споделят как се борят с агресията. Изследването, проведено в 7 държави включително и България, сочи, че е много важно да бъдат чути и учителите. В резултат на изследването са издадени наръчник за учителя „Класна стая без тормоз“ и книжка с разкази на деца „Чуй ме!“, както и дипляна за родители с препоръки как да постъпят, ако детето им е тормозено. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама