Тържествено отбелязаха 119 г. от създаването на Военноморска база Варна

15:37, 18 ное 16 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С тържествено издигане на националното знаме, военноморските флагове и флаговете за разцветяване днес в Пункт за базиране Варна започна честването на 119-годишнината от създаването на Военноморската база в града. Свещенници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха молебен за здраве и успехи на военните моряци.

На церемонията присъстваха началникът на отбраната генерал Константин Попов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов (командир на Военноморска база Варна от 2009 до 2011 г.), командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби комодор Мален Чубенков, офицери от командването на Военноморските сили, командири на военни формирования от Варненския гарнизон, адмирали и офицери от запаса, командвали базата и пункта за базиране.

По случай празника бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, отличили се с високи постижения и успехи през годината. Военният ритуал завърши с преминаване на личния състав от формированията на флотилията, дислоцирани в Пункт за базиране Варна, в тържествен марш.

Празненствата по повод годишнината от създаването на цитаделата на българските флотски традиции започнаха още през октомври със състезания по футбол на малки врати, тенис на корт, тенис на маса, стрийтбол, щафета и теглене на въже. На 15 ноември, след края на оспорваните спортни битки, командирът на формированието-домакин капитан І ранг Георги Георгиев връчи на победителите в отделните спортове награди, осигурени от Военноморски спортен клуб „Варна”. По случай празника военнослужещите и цивилните служители бяха поздравени с прекрасни изпълнения от ученици от НГХНИ „Константин Преславски” и деца от съставите към Военноморски клуб Варна – студио „Палас”, „Фолклорни ритми” и студио „Да”.

Снощи за трета поредна година, с любезното съдействие на регионалната структура на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”, в концертната зала на Военноморския клуб се състоя офицерски бал. Официалните гости и офицерите от формированията се насладиха на прекрасните изпълнения на Представителния духов оркестър на ВМС, певците и танцьорите от НГХНИ „Константин Преславски”, група „Бургас 75” и индивидуалните изпълнители Боян и СтелКо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама