Сладководните риби са по-чисти от черноморските

17:38, 18 ное 16 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Остатъчните концентрации на замърсителите при сладководните риби са по-ниски в сравнение с черноморските, показват изследвания по проекта „Повишаване капацитета на Лабораторията по химия на храни и околна среда в Медицински университет – Варна, и превръщането й в специализирана лаборатория за изследването на морски и сладководни ресурси и аквакултури“. Той е реализиран от Катедрата по химия и отдел „Международни проекти“ към МУ - Варна, а финансирането е от страните-донори Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

За периода 2007 – 2015 г. се наблюдава тенденция за намаляване на общата концентрация на изследваните химични елементи в черноморските и сладководни риби, отчетоха от лабораторията. Като част от проучването са изследвани различни видове морски и сладководни организми като биоиндикатори за химическо замърсяване на Черно море, река Дунав и други сладководни басейни. Подбрани са видове риби, които са характерни за нашия регион, разпространени са в големи популации и имат най-голямо значение като храна за хората. За да бъде определена концентрацията на токсични елементи в ядивната им тъкан, е разработена аналитична методика. Изследваните видове риби са от Черно море, р. Дунав, яз. „Мандра“, Бургаското и Варненското езеро.

Ръководителят на катедрата по химия проф. Мона Станчева отчете, че е създаден Център за трансфер на знания и иновации, който координира връзките на лабораторията с публични и частни структури. В рамките на проекта е осъществено сътрудничество с водещи научни институти от страните донори за проучване и прилагане на техния опит и разработване на бъдещи проекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама