Нинова към Плевнелиев: Искаме възможно най-бързо предсрочни избори

20:40, 18 ное 16 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Ако ни бъде връчен мандат, ще го върнем. Няма да участваме в правителство с 38 депутати в този парламент. Изразихме позиция, че считаме, че той е с изчерпани възможности и доверие".

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след консултации с държавния глава Росен Плевнелиев, съобщава "Нова телевизия". 

"Ние сме за това възможно най-бързо да бъдат организирани предсрочни избори. По конституционните правила това е краят на март, началото на април”, каза още Нинова.

"Нито ще предлагаме министри, нито ще участваме в каквото и да е редене на служебен кабинет. По Конституция това е правомощие единствено на действащия държавен глава", поясни лидерът на БСП.

„Обсъждахме приоритетите на парламента до края на работата му, когато и да е това. Поставихме няколко въпроса – промените в изборното законодателство с оглед на това, което ни казаха хората на референдума. Да намерим съгласие за разумните промени, така че да отговорим на очакванията им. Не сме говорили в конкретни за законопроекти. Друга тема - бюджетът да мине на второ четене. Потвърдихме позицията си, че няма да пречим на това и няма да внасяме предложения”, обясни Корнелия Нинова. 

Дали Румен Радев ще участва в съставянето на евентуално служебно правителство, си било негова работа. С това въпросите около действията на БСП в рамките на този парламент се изчерпаха. Следващи при президента ще дойдат ДПС. Мълчаливи през последните седмици днес хората на Доган заявиха, че всичко им е било ясно. Още в началото на мандата на ГЕРБ заявихме, че основната ни цел е  предизвикване на предсрочни парламентарни избори”, заяви Йордан Цонев.

Целта им била предизвикана от наличието на националистически партии в управлението, защото цяла Европа се предпазвала от тях с цената на невероятни коалиции, а само в България не сме го направили. По темата дали и с кого биха управлявали в бъдеще - от ДПС отново останаха мълчаливи.

Президентът Росен Плевнелиев поздрави Корнелия Нинова и БСП за високия резултат на президентските избори и високите резултати, които са получили.

Той изрази надежда БСП да запазят това доверие, което са получили. „Политическата криза е продукт на подадената оставка на Бойко Борисов”, каза държавният глава.

Пред представителите на Парламентарната група на левицата Плевнелиев отново подчерта, че ще положи всички усилия политическата криза да не се превърне в парламентарна, тъй като на дневен ред са редица неотложни законопроекти. Сред тях на първо място е проектът на Закон за държавния бюджет за 2017 г.

Според президента парламентът трябва също така да отговори на очакванията на гражданите след провелия се национален референдум. По думите на държавния глава промените в изборното законодателство трябва да бъдат подготвени внимателно и въведени след необходимото обсъждане. Вчера Плевнелиев проведе консултации с ГЕРБ. Следващата седмица предстои да проведе с останалите парламентарно представени политически сили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама