Скалният часовник край Ангел войвода ще бъде възстановен

07:32, 19 ное 16 / Любопитно 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Античната крепост в местността „Хасара” край село Ангел войвода, община Минерални бани, може да се окаже цял фортификационен комплекс. За това говори още едно по-малко укрепление, открито на хълма известен като „Малкия Хасар”, смята ръководителят на археологическата експедиция, която проведе първите разкопки доц. Здравко Димитров от Историческия институт с музей към Българската академия на науките (БАН).

Според  доц. Димитров вероятно става въпрос за обширна крепост, която е имала укрепления и в равнината, а на хълма „Хасара” е била т. нар. Цитадела  - основното укрепление.

Преди дни арехеолози посетиха терена на разкопките и окончателно го зазимиха. Направени са допълнителни снимки и теренни проучвания за които буйната зеленина през лятото са били пречка.

Уникалният скален часовник, който е част от светилищния комплекс Градът на Слънцето, е разбит на 8 парчета, вероятно при иманярски набези. Ще се търсят начини уникалният часовник да бъде възстановен. Вероятно ще се наложи да се търсят услугите на експерти зад граница.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама