Близо 46 000 лв. за талантливи деца събра на юбилейния си бал „Майчина грижа”

17:21, 19 ное 16 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 46 хиляди лева бяха събрани на проведения снощи за 20-и път благотворителен бал на дамски клуб „Майчина грижа” в Добрич, с които ще се подпомогнат талантливи деца, останали без родители, само с един родители или от семейства в крайно тежко материално положение. Те бяха набрани от продажбата на покани, от благотворителната томбола и търг, както и от обявените дарения.

В началото на вечерта водосвет отслужи отец Емануил. „Тези 20 години са безкрайно малко в космически аспект. Но, в живота на един град, на една общност, на едно семейство, те могат да се превърнат в епоха. Всички ние заедно превърнахме тези 20 години в една епоха на надеждата, на щедростта и на доброто на Добруджа”, каза в приветствието си председателят на клуб „Майчина грижа” Сабина Дукова.





В празничната програма се включиха детската представителна фолклорна студия „Добруджа“, хорът на момчетата към детска градина „Бодра смяна“ №8 със солист Максим Младенов, студиото за класически балет към арт-център „Палитра“, възпитаници на детска градина № 9, СУ „Св. Кл. Охридски“, студиото за поп-рок певци „Сарандев“ при Младежки център, студио за съвременни танци при Арт-център „Палитра“, квартет „Усмивка“, Николай Марков от Сдружение „Ръка за таланта“, танцова студия „Алексия“, Мария- Магдалена Русева, която е стипендиантка на  „Майчина грижа”. За доброто настроение на гостите се грижиха още Нели Грегъри, дует „Шик“ и Петя Буюклиева.



Сред гостите бяха председателят на Общинския съвет в Добрич Иво Пенчев, кметовете на Добрич Йордан Йорданов и на Балчик Николай Ангелов, зам.-областният управител Сали Феим, зам.-кметът на Каварна Ивелина Илиева, представители на добруджанския бизнес и институции.



„Всеки един от нас е отдаден по някакъв начин на обществото, но не за всеки може да има закон за отдаденост към това, което прави, за каузата, за която се бори и за целта, която има. Тези мили дами имат невероятната кауза, още повече – отдаденост към това, което правят. Нещо, което никой не може да ги задължи, да им каже какво да направят. Те искат, вярват в това и го постигат, благодарение на всички нас днес тук”, каза в приветствието си кметът Йордан Йорданов. И пожела делото на „Майчина грижа” да се разрасне в цялата страна. 



Поздравителен адрес по повод юбилейния двадесети благотоврителен бал бе получен и от президента Росен Плевнелиев. В него той посочва: „Вярвам, че през изминалите 20 години постигнатото беше възможно, благодарение на прекрасния екип на Дамски клуб „Майчина грижа”, който вложи много време и посветеност за подкрепата на талантливите деца в неравностойно положение в Добрич. Пожелавам на този екип все така всеотдайно да продължи да работи за осъществяване на общественозначими каузи. Убеден съм, че успехът на Вашата мисия ще е мерило за зрелостта на нашето общество.” 



Водещ на вечерта бе Красимир Демиров, а в благотворителния търг се включи и Влади Въргала – отдавнашен приятел на дамите от „Майчина грижа”. На търга бяха разиграни произведения на изкуството.



Сред тях графики на Владимир Чукич – един от най-известните български графици с многобройни изложби по целия свят. Носител на десетки международни награди. В наддаването бе включена картина на Иван Русев, определян като закъснял импресионист, картина, рисувана с пръсти и енергийно заредена, от д-р Галя Бодичева. Наддаване бе проведено и за кашпа, дарена за каузата на клуб „Майчина грижа“ от президента Росен Плевнелиев. Тя е подарък на държавния глава от кмета на един космополитен град – Шанхай.



В търга имаше също и гоблен – Благослов, дело на млада дама Даниела Милева, която миналата година за първи път е имала удоволствието да бъде на бала на „Майчина грижа“. И така се е впечатлила от каузата на дамите, та сама, от душа е решила да направи този дар-изненада за клуба. Сред другите атрактивни предмети, включени в благотворителния търг, бе изцяло ръчно изплетена на една кука елха, изработена от Йоанна Дукова. Композиция от китайски фарфор, донесена Пекин, бе дарена за търга от Живка Ганчева.



С благотворителна цел бе и наддаването за икона с мощи на Света Блажена Матрона Московска – Светица от 19 век, ражда се сляпа, поема по Христовия път, била е монахиня, игуменка. Иконата е  изработена е от 6 монаси от Света гора, 5 души от Киевската катедрала са изработили инкрустациите, ръчно изработената рамка, мощевицата е изработена в Атон, там слагат ладана, в Киев слагат частиците от плащеницата, имат парче от нея и я разнищват буквално на кончета, за да разпространят тази благодат в много икони. Прасенце от Карапелит, опечено от сръчните майстори на ресторант „България“ и торта от сладкарница „Зехир“, също бяха разиграни на търга.



Председателят на "Майчина грижа" отличи с плакет на клуба семейство Даниела и Тошко Георгиеви, които са традиционни дарители.

С набраните средства по време на бала – от покани, томбола, търг на предмети на изкуството, както и от дарения, ще бъдат подпомагани талантливи деца, останали без родители, само с един родители или от семейства в крайно тежко материално положение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама