Аутопсия на делфини правят в Стара Загора

09:01, 24 ное 16 25 547 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Аутопсия на делфини ще бъде направена за първи път у нас в Тракийския университет в Стара Загора, съобщи пред медии в Бургас д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните.

Той ще участва в екипа, който ще проведе аутопсията на дълбоко замразени два трупа на делфини, които са били намерени през лятото изхвърлени на плажа с нулева степен на разлагане. По думите му състоянието на делфините предполага, че ще може да се установи причината за смъргга им. Те са едниствените запазени, останалите изхвърлени от морето през тази година, са били в напреднал стадий на разложение.

„Аутопсията ще се извърши в края на месеца в катедра на Университета в Стара Загора, тъй като смятам, че там е единственото логично място да се извърши аутопсията на делфините. В екипа ще се включи и специалистът проф. д-р Назарио от Университета в Падуа, Италия“, информира още д-р Георги Митев.

Целта на аутопсията е да се установят причините за смъртта на делфините, тъй като през лятото имаше спорове между рибарите и еколозите кой точно е виновен за смъртта на тези животни.

Аутопсията на двата делфина се организира от Министерството на околната среда и водите, чиито представители ще присъстват на манипулацията, както и представители на три областни дирекции по безопасност на храните, които ще направят проби за заразни заболявания при този вид бозайници.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама