Професор от УНСС е първият носител на приза „Проф. Цани Калянджиев“

09:28, 24 ное 16 25 630 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проф. д-р Христо Кожухаров от УНСС стана първият носител на наградата „Проф. Цани Калянджиев“ за високи постижения в науката през 1916 г. Призът бе учреден тази година от Икономическия университет във Варна и бе връчен на тържество, с което бе отбелязана и 150-годишнината от рождението на първия ректор на първото висше търговско училище у нас и основател на стокознанието в България.

Проф. Кожухаров е преподавател, учен и изследовател в областта на икономиката, технологиите и стоковедната наука., работил в различни университети у нас и по света.

На церемонията по връчване на наградата присъстваха зам.-кметът на Варна Коста Базитов, председателят на общинската комисия по финанси Станислав Иванов, Недялко Неделчев - почетен консул на Германия и Франция във Варна. Специални гости бяха Цанко Калянджиев – внук, и Боян Калянджиев – правнук на проф. Цани Калянджиев, които положиха и цветя пред паметника на професора в централното фоайе на университета.

Доц. Събка Пашова изнесе доклад за живота, творчеството и дейността на Цани Калянджиев, благодарение на когото на 14 май 1920 г. във Варна се открива първото в България Висше търговско училище (известно още като Търговска академия), а той е назначен за ректор (1921–1933) с научното звание „извънреден професор“. Проф. д-р Пламен Илиев – ректор на университета, отбеляза значимия принос на Цани Калянджиев, свързан с отстояването на автономията на висшето училище и учредяването на дарителски фонд за научноизследователски институт, който назад във времето не е било възможно да бъде открит, но днес е вече действащ в Икономическия университет във Варна. След словото си ректорът официално връчи на проф. д-р Христо Кожухаров статуетка с лика на проф. Цани Калянджиев и почетен диплом за високи постижения в областта на науката за 2016 г.

Проф. д-р Христо Кожухаров благодари за наградата и сподели, че научното стокознание е негова съдба, работил е и ще продължава да работи в тази област, защото е убеден в необходимостта на стокознанието за националния просперитет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама