Модерна машина прибира окапалите листа в Девня

10:41, 24 ное 16 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окапалите листа в Девня вече се почистват със специална за целта машина, която общината закупи, за да се справи по-бързо с разчистването на есенния „килим“ от улиците на града. Модерната машина действа на принципа на прахосмукачката и за отрицателно време засмуква огромно количество листа, които с подръчни средства се метат твърде дълго време. 

Пожълтелите есенни листа, макар и да придават красота на града, започват да гният и стават много хлъзгави, особено след валеж. Те са предпоставка както за пътни инциденти, така и за травматични увреждания на пешеходците. Шумата е и основна причина за затлачване на дъждоприемните шахти, което крие рискове от наводнения на обществени пространства при продължителни и интензивни валежи. 

Освен това несъбраните листа са своеобразни „инкубатори“ на зарази, които се пренасят върху младите листа напролет. Всичко това налага ефективно почистване на есенния килим, обясни кметът на Девня Свилен Шитов, по чието разпореждане общината закупи модерната машина. 

Разчистването на есенните листа, санитарната сеч на дървета и храсталаци от крайпътни и междублокови пространства са двете основни мерки, които Община Девня предприе в навечерието на зимния сезон. Голямото кастрене на "джунглата" в двора на бившата професионална гимназия в Девня вече приключи. Районът буквално светна и придоби цивилизован урбанистичен вид.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама