Обучават трайно безработни младежи в Сливен

10:41, 24 ное 16 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неактивни лица от 18 до 29 годишна възраст са включени в проект „Устойчиво интегриране на младите хора от община Сливен на пазара на труда, които са в риск от социално изключване”. Целта е да преминат през обучение или реално участие на пазара на труда. Проектът предоставя възможности за обучение на 80 младежи, както и придобиването на професионални умения и квалификация по професията „работник в озеленяването” и част от професията „помощник в строителството”. Община Сливен, като бенефициент, се ангажира с наемането на 60 от обучените лица за период до 6 месеца. „Всички младежи от периода на обучение ще получават стипендия”, съобщи ръководителят на проекта Донка Славова, главен експерт в общината.

 „Надявам се да дадем възможност на една категория млади хора, които не са имали възможност нито да бъдат в образователната система, нито са имали заетост през последните месеци. На една част от тях община Сливен ще предостави работа в рамките на 6 месеца. Това е възможност отново да осигурим работни места, дори и за такава група на която й липсва квалификация. Този проект ще допринесе за нашия по-добър изглед на града, тъй като младежите ще бъдат обучавани за озеленители и строителни работници така и за самите хора да получат квалификация, която да им помогне да си намерят работа и по-нататък”, посочи заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

Икономически неактивните младежи могат да бъдат целева група, само ако за период от минимум 4 месеца преди включването са били извън заетост, извън образователната система, както и ако не са били регистрирани в дирекция „Бюро по труда“ през предходните 12 месеца (условията са кумулативни). Парнтньорите от Соник старт провеждат по населени места дискусии с младежи и разясняват целите на проекта. Вече са попълнени 81 анкетни карти, но не всички от желаещите отговарят на условията за участие в обучението, защото част от тях са регистрирани като безработни в Бюрото по труда. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама