Дунавска културна конференция в Русе

10:55, 24 ное 16 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес и утре, 24 и 25 ноември, в Русе се провежда четвъртото издание на Дунавската културна конференция на тема “Проекти за регионално сътрудничество в Дунавския регион – Заедно по Дунав към Европа”, съобщават от пресцентъра на общината.

Русе получава възможността да домакинства събитието, което ще се проведе за първи път в България, под патронажа на Пламен Стоилов, кмет на Община Русе и Петра Олшовски, Държавен секретар на Министерството на науката, изследванията и изкуствата на провинция Баден-Вюртемберг (Германия).

Конференцията се организира в сътрудничество с Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, Европейската дунавска академия – Улм, Съвета на дунавските градове и региони и други партньорски организации от България и Дунавския регион.

Поредицата от Дунавски културни конференции стартира през 2013 г. в град Улм във връзка с изпълнението на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав. През 2014 г. домакинството се поема от Нови Сад (Сърбия), а през 2015 г. превърналата се в традиция конференция се мести в Тимишоара (Румъния).

Основната цел на конференцията е да създаде платформа за обмяна на опит между заинтересовани страни в сферата на културата, културните и креативни индустрии в Дунавския регион, да представи релевантни добри практики и многообещаващи проекти, да стимулира дебат относно бъдещето на културните политики и да подсили културното многообразие на региона чрез иницииране на различни форми на многонационално сътрудничество.

В 4-тата Дунавска културна конференция в Русе се очаква да вземат участие гости от множество дунавски държави, сред които представители на национални, регионални и местни власти, артисти, представители на академичните среди, културни дейци и културни оператори, журналисти, дипломати и други.

Добавената стойност на 4-тата Дунавска културна конференция е възможността за участие в „борса за проектни идеи“ в рамките на втория конферентен ден, където всеки участник може да представи идея за сътрудничество в областта на културата и изкуствата или да намери подходящи партньори за нейното реализиране.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама